4 lärdomar om social media management

Som social media manager vet jag hur mycket tid det kan ta att ”leta” material för publicering i sociala medier. De flesta är överens om att sociala medier är en viktig del av ett företags kommunikation, men det betyder nödvändigtvis inte att rätt resurser avsätts. Istället faller ofta ansvaret för både produktion och publicering av material på en eller ett fåtal personer.

Här kommer några tips på hur ni kan utnyttja befintligt material till max, underlätta produktionen av nytt material samt öka engagemanget hos era följare.

Jobba med datadriven strategi

För att veta att ni gör ett bra jobb, producerar rätt material och når relevanta personer, krävs mätbara mål och en tydlig plan för vad ni vill att respektive plattform ska uppnå. Här är några frågor ni bör ställa er:

Vilka vill vi kommunicera med och varför just dem?

Var
finns målgruppen?

Hur
kommunicerar vi med dem? Vilket tonläge, vilken frekvens på publiceringar och vilken typ av innehåll ger mest effekt?

Scania contest winners drive the new trucks

"When can we do it again?"See what the winners of the #NextGenScania contest had to say about driving the next generation trucks.

Publicerat av Scania Group den 4 oktober 2016


Vad
är syftet? Är ett av målen att driva trafik till en hemsida så är vissa plattformar bättre anpassade än andra. Instagram tillåter till exempel bara klickbara länkar i profilen och inte direkt i inlägget, vilket gör att kanalen inte är den bästa för att driva trafik. Det går däremot att sponsra inlägg med länkklick som specifikt syfte.

Maxa materialet för sociala medier

Se till att inte hamna i situationen “Vad gör vi idag?“. Gör en tydlig innehållsplan, kör temaveckor, plocka ut så mycket material som möjligt ur en och samma idé, vinkla om, plocka ut fakta, blanda bilder och rörligt material med grafik – allt för att variera innehållet.

Utnyttja allt material ni har till max för att fylla kanalerna under en längre tid.

Allt som publiceras behöver inte vara av högsta produktionskvalitet – blanda gärna mer påkostat eller genomarbetat innehåll med enkla, snabba produktioner som ger en ”live”-känsla.

Budget för sponsring i sociala medier är ett måste för att öka spridningen, följarbasen och för att nå rätt personer – självklart i kombination med rätt typ av innehåll.

The Paper Bottle – If we can dream it, we can make it

If we can dream it – we can make it. Together with ecoXpac we aim to develop the first paper bottle that can hold carbonated drinks.

Publicerat av BillerudKorsnäs den 13 februari 2017

Läs mer: BillerudKorsnäs ville kommunicera upphov och utveckling av Paper Bottle

Det spelar ingen roll hur mycket pengar som har lagts på en välproducerad film om ingen ser den, avsätt därför pengar i budgeten till spridning av materialet.

Installera pixlar på hemsidan. På så sätt kan ni lokalisera besökare för att i framtiden rikta innehåll direkt till dem som redan har visat intresse för företaget. Pixlar går att använda för Facebook, Twitter och LinkedIn.

Engagera följarna och få organisk spridning

Sociala medier ska vara just det – sociala. Här frodas ingen envägskommunikation. Se till att ha en dialog med era följare, engagera dem med frågor och tävlingar, dela deras bilder och ta del i debatten. Ju mer ni lyckas engagera följarna, desto bättre organisk spridning får ni på innehållet och desto mindre behöver ni betala för att nå ut.

iPhone 7 – Unboxing

Vad är det egentligen som döljer sig i den där snygga boxen från Apple? Kika på videon för att se vad du får med när du köper din iPhone 7!

Publicerat av Tele2 Sverige den 22 september 2016

Läs mer: Tele2 iPhone7, från rykten till unboxing

Håll er uppdaterade kring algoritmer och trender

För att kunna göra ett bra jobb i sociala medier gäller det att ständigt hålla sig uppdaterad om innehållstrender och förändringar i plattformarna. Innehåll som gick bra förra månaden behöver nödvändigtvis inte göra det idag.

Vad som går bra i sociala medier handlar nämligen inte enbart om vad dina följare gillar, utan lika mycket om plattformen och dess algoritmer. Instagrams algoritmer börjar till exempel mer och mer att likna Facebooks, nyhetsflödet är inte längre kronologiskt och följarna nås inte längre av alla dina inlägg. Det blir därför extra viktigt att vara insatt i vilken publiceringsfrekvens som gynnas samt att materialet är engagerande.

Sarah Westerman
Sarah Westerman
Webbredaktör
+46 (0) 76-527 54 03