Strategi content marketing

Alla företag kan ha nytta av en strategi för content marketing

Det surras så mycket om det vi håller på med, men content marketing, vad är det egentligen? Vad skiljer egentligen content marketing från till exempel PR, marknadsföring, community management och andra i allra högsta grad sammanlänkade specialområden?

Ja, detta tål ju att diskuteras såklart, men ett sätt att se på det är att samtliga dessa specialområden i allra högsta grad är beroende av innehåll, content. Och eftersom samtliga dessa områden har som syfte att vara marknadsdrivande på ett eller annat sätt så har de även detta gemensamt.

Därför skulle man kunna säga att content marketing är det som ger alla andra metoder relevans och värde. Och just därför, eftersom det kan användas i så många olika syften och kan ta sig fundamentalt olika uttryck beroende på hur den ska användas och var den ska placeras i det kommunikativa ekosystemet, så finns det mycket att tjäna på att sätta syftet med sin content marketing först.

Skapa en contentstrategi

Så, innan du bestämmer dig för att börja jobba med ”content marketing” för att det verkar trendigt och vettigt – ställ dig till exempel följande frågor först:

• Vad behöver jag?

– driva trafik på internet?
– öka konverteringen på min webbplats?
– öka mina kunders lojalitet?
– stärka värdegrunden i mitt varumärke?

• Vem är relevant för mig och varför?

• Vem är jag relevant för och varför?

• Vad vill jag berätta för dem? Och varför?

Efter det kan vi börja fråga oss:

• Hur ska vi berätta det här?

• På vilket sätt får vi bäst synergier med de människor som behöver oss och som vi behöver. Vilket budskap? Vilken förpackning av budskapet? Vilken kanal?

• Vilka mål har vi? Vad vill vi ha för respons? Hur följer vi upp responsen?

Har du detta på plats så kommer jobbet att bli så mycket lättare, och framförallt mer effektivt. Det här kallar vi på Appelberg för contentstrategi.

Om du tycker att det här låter knepigt men vettigt är du hemskt välkommen att höra av dig. Eller som en av USAs främsta entreprenörer Neil Patel sa till Internetworld i augusti:

”Alla företag oavsett bransch kan ha nytta av en strategi för content marketing och en blogg.”