Contentguiden – Företagsblogg, en viktig kanal för content

Genom åren har de berättelser som slåss om människors uppmärksamhet blivit allt fler, liksom antalet kanaler. I det digitala landskapet finns ett oräkneligt antal metoder för att nå sina målgrupper. En blogg är en utmärkt plattform för att samla sina berättelser och få dem att nå ut.

Bloggen – en plats för företagets berättelse

Ett starkt varumärke har ofta en stark berättelse i botten. Och alla företag har minst en berättelse. Att bygga upp sitt varumärke genom att lyfta fram företagets grundläggande värderingar och visioner har visat sig vara vägen framåt för många företag. I takt med att sociala medier blir allt viktigare kommunikationskanaler för företag ökar också behovet av att kunna sin story och berätta den på ett skickligt sätt.

Att blogga för bloggandets skull

För ett tiotal år sedan, när bloggandet exploderade bland privatpersoner och företag, var det vanligaste argumentet att det var nytt och fräscht att blogga och det kändes bra att “hänga med”.

När konkurrensen efterhand ökade och det blev tydligt att bloggande tar tid för att bli bra, började många ifrågasätta syftet. Var det värt det? Var det någon som läste inläggen?

Idag vet den som jobbar med företagskommunikation och marknadsföring att arbetet behöver vara förankrat i en strategi. Med ett tydligt syfte och bra innehåll kan en blogg bidra till företagets måluppfyllelse och stärka organisationen.

Varför skulle någon läsa en företagsblogg?

Grunden i en lyckad och läst företagsblogg som konverterar är att innehållet ger läsarna någonting. Det kan vara nyttigt, roande, lärorikt eller personligt engagerande. Huvudsaken är att du som avsändare hela tiden tar på dig läsarens glasögon och tänker ”är det här intressant? Eller känns det som att det finns en självcentrerad avsändare bakom som älskar att prata om sig själv?”.

Givande och unikt innehåll har naturligtvis störst chans att bli läst. Men även det bästa innehållet kan behöva lite hjälp på traven. Vi ska återkomma till det längre fram (under ”Hjälp människor att hitta din blogg”).

Så kan en blogg hjälpa dig

En viktig skillnad mellan traditionell reklam och content marketing är att det primära syftet med content marketing inte är att sälja något. Åtminstone inte omedelbart. Syftet med content marketing, oavsett kanal, är att bygga starkare relationer med målgruppen. På sikt ska förstås den här relationen leda till att människor väljer att köpa en vara eller tjänst från just ditt företag.

De berättelser och det innehåll som du och ditt företag sprider leder alltså sällan direkt till köp. Men de stärker banden mellan person och företag; det gäller inom både B2B och B2C.

Ska mitt företag ha en blogg?

Har ditt företag en story? Vill ni stärka ert varumärke gentemot kunder, medarbetare och potentiella medarbetare? Vill ni öka antalet leads?

Retoriska frågor, visst. Med stor sannolikhet är svaret ja, och i så fall bör du fundera på om det finns resurser för att driva en blogg.

Här följer några argument för att motivera eventuella kostnader:

Med en företagsblogg ökar antalet webbsidor som ger sökträffar på kärnverksamhetens nyckelord. Ju fler sökträffar, desto större chans att folk hittar just ditt företag när de söker information på nätet.

Företag med företagsbloggar tenderar att generera många fler leads än andra företag, bland annat tack vare att bloggen driver trafik till webbplatsen (och stärker besökarens relation till företaget).

Hjälp människor att hitta din blogg

Bra innehåll gör att läsarna återvänder. Men hur får man dem att dyka upp överhuvudtaget?

• Anpassa texterna för SEO. Rubriker och texter ska vara formulerade så att blogginläggen kan placera sig högt i sökmotorernas resultat.

• Skapa ett nyhetsbrev. Nyhetsbrev i form av mailutskick är ett bra sätt att driva trafik till en blogg. Gör ett utskick en eller två gånger i månaden till kunder som anmält intresse. Länka till de senaste och mest intressanta inläggen på bloggen.

• Berätta att ni finns! Puffa för nya blogginlägg på ert Twitterkonto, Facebook, LinkedIn. Gör mentions av personer som intervjuas i eller har någon koppling till inläggen, så kan du få deras hjälp att sprida ditt material.

• Testa dig fram. Försök ta reda på varför ett visst inlägg blir väldigt läst och delat, medan ett annat inte lyfter alls. Gör om och gör rätt.

• Unikt material! Här har företagsbloggar ofta en stor fördel. Förmodligen har ni unik kompetens och insikter om ert verksamhetsområde. Det är just den här informationen, som läsaren inte hittar någon annanstans, som får hen att återvända.

Tänk på det här när du skapar din blogg

För en besökare som bestämt sig för att bli kund är det viktigaste att det är en enkel och trevlig upplevelse. De berättelser som tidigare fungerat som ögonöppnare för företaget kan upplevas som irriterande i det här läget. Därför kan det finnas en poäng med att tänka igenom hur flödet mellan berättelse och affär förhåller sig rent kanalmässigt. Ett sätt att göra det på är att publicera berättelser på bloggen och sköta affärerna på webbplatsen.

Hur börjar man?

Börja med att sätta dig ner och tänka igenom vad det är du ska göra:

1. Definiera vem du skriver till och vad du vill berätta för den personen.

2. Formulera ett löfte till dig själv och dina läsare kring vad bloggen ska handla om, hur ofta det ska komma nya inlägg och vad ni båda ska få ut av det.

3. Planera. Förbered gärna en plats där du skriver upp idéer till inlägg. Gör ett skrivschema om ni är fler som ska bidra med inlägg. Det är också klokt att dra upp några riktlinjer för tonalitet och do’s and don’ts.

4.Skapa en tydlig rutin för hur kommentarer ska hanteras (vem som ska svara, tonalitet, vad ska skickas vidare till kundtjänst osv). Svara alltid på seriösa kommentarer.

5. Ha kul och leta nyfiket efter kärnan i din egen story.

Fler delar i contentguiden

Contentguiden – Vad är content marketing?

Webbplats – Sociala medier Podcast

Kundtidning – FilmNyhetsbrev PR

Nyckelbegrepp