Contentguiden – Kundtidning, en relationsbyggare

Det pratas om tidningsdöden och krisen i tidningsbranschen. Det har pratats i flera år. Och visst, någon gång i framtiden blir kanske världen helt tidningslös. Men idag frodas fortfarande kundtidningarna. Varför? Fortsätt läsa, så kommer förklaringen.

Kundtidningen står stadigt

Det finns en rolig tankelek som går ut på att förklara olika vardagsfenomen för en utomjording på besök. Cykelbyxor, tatueringar, bilköer… listan kan göras lång. Men om vi tänker oss att förklara begreppet ”reklam” för en utomjording? Då är reklam något som ett företag gör för att skapa tid, intresse och sympati hos dem som ska köpa vad företaget erbjuder.

Ponera att du i pedagogiskt syfte vill illustrera ”reklam” med ett riktigt bra exempel. Vips så står du där. Inte lutad mot en reklampelare, inte pekandes på en tv-skärm med flimrande bilder av vita tänder. Du står där med en kundtidning.

Kundtidningar har läsare, inte mottagare

Kundtidningar är ett samlingsbegrepp för en ganska stor tidningsfamilj. Här finns till exempel tidningar från företag till företag (B2B), tidningar från företag till privat­personer (B2C) och tidningar från organisationer till deras medlemmar (medlemstidningar).

De har delvis olika uppdrag, men alla har samma styrka: möjligheten att skapa långa och trogna relationer med mottagarna.  Fast här är ”läsare” ett bättre ord. För det är faktiskt vad som händer. Till skillnad från annan reklam har en bra kundtidning inga passiva mottagare. Den skapar aktivitet, i det här fallet läsning.

Vad är då en ”bra” kundtidning?

Det enkla svaret är att be dig beskriva en tidning som du tycker om, köper och läser på fritiden. Känslan av tidning i handen. Omslaget som gör dig nyfiken och hur känslan fördjupas av det första uppslaget som presenterar resten av innehållet. När du väl hällt upp kaffet och satt dig i soffan upptäcker du att huvudartikeln fångar dig på några sekunder. Plocksidorna får dig att le, något klokt citat därifrån hamnar till och med på kylskåpsdörren.

Kanske lägger du ifrån dig tidningen en stund, men vet att du kommer att öppna den igen. Nästa gång du pratar med din bästa kompis frågar du om ni läst samma artikel för den var så bra. Och så fort du slagit igen ett nummer ser du fram mot nästa. En bra kundtidning funkar på samma sätt. Fast istället för citat på kylskåpsdörren så ringer du och beställer offert på en oljefri kompressor med installation.

En relationsbyggare

Fortfarande tveksam? Varför satsa på en tidning i kampen om kunderna? Därför att ingen annan kanal ger dig kontakt med dina kunder när de hängt av sig businesskavajen och stryker omkring i mysbyxorna. En kundtidning är en relationsbyggare som få andra former av marknadsföring kan matcha.

Planera och korsbefrukta

Sex tips som hjälper dig att göra en riktigt bra kundtidning:

1. Samarbeta med ett företag som är experter på att göra just kundtidningar. Lyssna på deras råd.

2. Missa inte utifrån och in-perspektivet. Tidningen ska beskriva ditt företags stora fördelar – ur kundernas perspektiv och intresseområden.

3. Skriv ner en plan för tidningen. Vilka mål ska den ha? (Till exempel antal läsare, antal läsare som köper något, antal läsare som kontaktar er för mer information).

4. Gör regelbundna läsarundersökningar, gärna en gång per år, för att kolla att tidningen når målen.

5. Avsätt tid och resurser. En tidning bör helst komma ut minst tre gånger per år. Vad hinner ni med, och vad har ni råd med?

6. Korsbefruktning. Vilket material från kundtidningen kan användas i era andra kanaler och vice versa?

Kundtidningar kallas 25-minutersmediet

Det finns många undersökningar från bland annat Europa och USA som jämför olika typer av reklam och marknadsföring. Den röda tråden i resultaten är kundtidningars överlägsna förmåga att fånga och behålla mottagarnas uppmärksamhet. Det gör de så pass bra att kundtidningar kallas för 25-minutersmediet, efter den genomsnittliga lästiden.

Här är ytterligare några exempel på kundtidningars effekt och genomslag. Siffrorna är ett genomsnitt för resultaten i internationell forskning:

• Kundtidningar ökar varumärkeslojaliteten med över 30 procent.

• Nästan 50 procent agerar på ett önskvärt sätt efter att ha läst en kundtidning.

• Kundtidningar ökar försäljningen med i genomsnitt 8 procent.

En av fyra läser varje nummer mer än tre gånger.

Två tredjedelar sparar tidningen i en vecka eller mer.

Källa: APA Advantage Study

 

Fler delar i contentguiden

Contentguiden – Vad är content marketing?

Webbplats Blogg Sociala medier Podcast

 FilmNyhetsbrev PR

Nyckelbegrepp