Twitter

Twitter för content marketing

Det kanske inte ses som självklart att Twitters snabba och kortfattade karaktär skulle kunna användas för content marketing. Ännu mindre om man tänker på content marketing inom B2B. Men går vi in på djupet av vad Twitter är och lägger till definitionen av content marketing vågar vi påstå att vi har en perfekt kombination.

Vad är Twitter?
En tjänst för möten och upprätthållande av relationer mellan människor och varumärken inom samma intresseområde.

Vad är content marketing?
Berättelser som har till syfte att attrahera för att skapa starka relationer mellan ditt företag, dina intressenter och målgrupper. Så här formulerar vi på Appelberg det:

Kommunikation som bygger relationer och berättar en historia. Det finns en berättelse i allt och beroende på vad ni vill förmedla är det vår uppgift att hitta den och föra ut i de kanaler där era målgrupper finns. Tillsammans skapar vi en konversation med er målgrupp och utvecklar relationen så att ni blir den leverantör de litar på och väljer.

Wikipedia definieras det med samma andemening men med tillägget:

Uttrycket används för att sammanfatta flera olika marknadsföringsdelar där man mer fokuserar på mottagarens villkor än det företaget vill förmedla.

Hur får du effekt med content marketing på Twitter?
Den stora utmaningen är att på riktigt gå in för den del i definitionen som handlar om att släppa sig själv (företaget eller varumärket) för en liten stund och verkligen fokusera på att skapa dialog utifrån mottagarnas behov. Vad de tänker, tycker och är intresserade av.

Den som använder Twitter som en kanal för att ”nå ut med sitt budskap” kommer snabbt att bli besviken. Det är ett arbete och lite av en balansgång att hantera all information som flödar i kanalen och att sortera ut vad, vem och hur det är relevant för dig. Den som gör det har däremot att se fram emot möjlighet till starka relationer och kan räkna med ett lojalt och snabbt nätverk när det behövs.

Här ger vi 6 tips på hur Twittrandet kan ge effekt.

Bestäm ett syfte
Bestäm dig för vad du ska göra på Twitter. Vem vill du ha kontakt med? Vad vill du veta om dem? Vad ska du göra med informationen?

Det handlar inte om dig
Det finns mängder av saker på webben som är intressant för dina intressenter, potentiella kunder och kunder. Länka, kommentera och retweeta det. Ditt företag är säkert intressant, men inte så intressant att man orkar med att du pratar om er själva hela tiden.

Var inte ett ägg
Se över designen på din Twittersida. Till att börja med, ladda upp en profilbild och skriv en biografi. Ingen vill följa ett ägg utan personlighet. Se sedan över bakgrundssidan. Även om de flesta aldrig kommer att besöka den så vill du visa för de som gör det att du bryr dig.

Följ och bli följd
Jobba aktivt med dina följare. Leta efter dina kunder och intressenter som du redan har kontakt med till att börja med. Följ dem så kommer de säkerligen att följa tillbaka. Gå sedan vidare och följ andra Twittrare som är relevanta för dig och/eller dina kunder och intressenter.  Leta efter folk genom nyckelord, hashtags, som är relevanta för ditt syfte. Scrolla igenom och hitta följare bland dina följares följare. När du hittat en viktig person – läs dess tweets och följ gärna twittrare som hen diskuterat saker med.

Sprid ut dina tweets
Tyvärr funkar inte strategin att twittra en kvart om dagen för de flesta. Twitter är aktivt under hela dagen och chansen att dina viktiga möten skulle ske just under den kvarten som du tänkte vara aktiv är ganska liten.

Tänk att du ska twittra 2-3 gånger om dagen till att börja med. Tänk igenom vad du tänkt säga och vad du hoppas att det ska ge. Tänk gärna på vem det är du riktar tweeten till. Ibland kan det till och med vara okej att tilltala enstaka följare i tweets, för att visa att du faktiskt tänker på just dem för det innehållet.

Vet du att du inte kommer hinna twittra tre gånger om dagen kan du planera tweets och schemalägga dem, så att du åtminstone har en jämn publiceringstakt. Det finns många olika verktyg för det som Hootsuite, Buffer och Tweetdeck.

Mät och följ upp  
Använd en bevakningstjänst för sociala medier eller Twitters egen statistik för att hålla koll på hur många mentions, retweets, favoritmarkeringar (hjärtan) och länkklick du får. De tre första mätvärdena visar om du är på rätt väg och engagerar din målgrupp medan länkklick visar om du länkar till intressant innehåll.