Contentguiden – Webbplatsen, ett bo för din kommunikation

Hemsida, webbsida, sajt – kärt barn har många namn, men vad behöver du veta när det gäller denna centrala plattform i er kommunikation? Till sajten vill du förstås locka besökare, och få dem att agera på ett eller annat sätt. Vi går igenom vad du behöver känna till utifrån ett contentperspektiv.

Välj och välj bort

Oavsett om du har en enkel sida eller en komplex sajt med mängder av funktionalitet bör den ha ett innehåll som besökaren kan ta till sig, förstå och agera utifrån. Det låter enkelt. Och det kan det också vara. Men det kräver fokus och mod att prioritera.

Webbplatsen ska visa vem du (alltså företaget) är och berätta vad du erbjuder. Men den ska också fungera som ett bo för din kommunikation i övriga digitala kanaler (vi återkommer till det i stycket ”Webbplatsen – huvudkvarteret”). Tänk på webbplatsen som ett nav runt vilket kommunikationen kring din affär och ditt varumärke snurrar.

De fyra grundpelarna för on-site content

Många företag väljer att redogöra för den interna organisationen på sin webbplats. Men oftast är detta helt ointressant för besökaren. Sätt på dig besökarhatten och granska din sajt utifrån med kritisk blick. Vad vill en besökare se, och vad vill du att hen ska göra?

Fundera över och formulera tydliga svar på de här frågorna:

• Kärnbudskap – vad är det egentligen som ska sägas här?

• Målgrupp – till vem ska det sägas?

• Motiv – av vilken anledning kan mål­gruppen hitta hit?

• Konvertering – vad vill du att besökaren ska göra?

Webbplatsen – huvudkvarteret

Låt oss slå fast en sak: chansen att besökare aktivt söker upp din webbplats, stannar kvar i timmar och därefter berättar för sina vänner, som i sin tur strömmar till i massor – tja, den är ganska liten.

Du har säkert hört det förut. Du behöver söka upp målgruppen, för målgruppen söker inte upp dig. Du måste alltså finnas där målgruppen finns. Det kan vara på Facebook, Familjeliv, Twitter eller i något annat forum. Det är där du ska synas och medverka, och det är ofta första steget i att skapa en relation till nya och potentiella kunder.

Men en smart strategi för sociala medier ersätter inte en genomtänkt webbplats.

Webbplatsen är basen, huvudkvarteret, centrallagret. Här finns företagsbloggen, och här sker konverteringen. När en person som fått upp ögonen för dig via Twitter faktiskt landar på webbplatsen så ska sidan ge något, öka intresset och – helst – leda till att besökaren gör någonting aktivt.

Tänk på det här när du bygger din webbplats

Så vad behöver du göra, rent konkret? Här är några hygienfaktorer för en bra webbplats:

1. Mobilanpassad. Se till att webbplatsen är optimerad för mobil och olika skärmstorlekar. Det är inte säkert att majoriteten av din målgrupp använder sin mobil för att besöka din sajt men idag är en sajt optimerad för olika skärmstorlekar ett måste.

2. En plattform. Oavsett om besökaren använder dator, platta eller mobil är innehållet detsamma. Det är funktionellt, skalbart och anpassat för respektive enhet men det är samma innehåll.

3. En destination. Hoppa i möjligaste mån över kampanjsajter och egna öar. För att optimera för sök och dra nytta av alla besökare: använd helst en destination för konvertering.

4. Prioritera. Allt är inte lika viktigt. Bestäm vad som är viktigast för din organisation och prioritera innehållet därefter. E-handel? Kontaktsidor? Fakta? Nyheter?

5. Fokusera. Allt kan inte sägas hela tiden. Ge det som är viktigast mest utrymme och låt annat stå tillbaka. Att säga flera saker samtidigt minskar möjligheten att få människor att lyssna/läsa och att göra det du vill.

6. Var sak på sin plats. Varje sida ska göra sitt jobb. Dina besökare kommer från länkar, sök och sociala medier. Ge dem det de vill ha. Letar man efter fakta är det fakta man ska hitta. Vill man ha pris på en cykel – leverera pris på en cykel.

7. Från sök till tackmail. Se över besökarens resa: Från att någon får upp ögonen för dig på nätet till dess att tackmailet ramlar in ska du leverera det mest tillgängliga, användarvänliga och optimerade innehåll och funktionalitet som går. Tänk på att hålla samma tonalitet genomgående.

8. Gör bra bättre. Att vara innovativ behöver inte alltid innebära att göra nytt. Gör analysen och skruva på det som fungerar – gör bra bättre.

9. Detaljer är inte detaljer. Allt räknas och därför kan du inte lämna någonting åt slumpen. Språk, innehåll, design, funktionalitet – från kommatecken till laddningstid, allt påverkar upplevelsen, allt räknas.

10. Stå på tå. Förbättra, utveckla och optimera löpande istället för att spara till en rejäl omgörning. Det gäller såväl design som funktionalitet och ramverk.

11. Dina kollegor är inte målgruppen. Därför ska du strunta i folk som säger ”jag tycker”. Litar du för mycket på din interna organisation hamnar ni lätt i navelskådarposition.

12. Var effektiv. Börja med innehållet och tänk kanal sedan. Gör du något du tror målgruppen gillar, se över vilka andra kanaler som kan användas. Kom ihåg att innehåll ska anpassas efter kanal: du kan få fram samma budskap i många kanaler, men det kommer inte att formuleras likadant i exempelvis sociala medier som på företagsbloggen.

Och en sak till: Ta hjälp. Börja med att så tydligt som möjligt formulera de fyra grundpelarna som vi beskrev i textens början:

• Kärnbudskap

• Målgrupp

• Motiv

• Konvertering

Du behöver inte själv veta exakt hur konvertering fungerar, eller vilka av Googles algoritmer som kan putta dig högre eller lägre i sökhierarkin. Du är expert på ditt företag, och de tekniska bitarna kan du låta någon annan sköta.

Fler delar i contentguiden

Contentguiden – Vad är content marketing?

 Blogg Sociala medier Podcast

Kundtidning – FilmNyhetsbrev PR

Nyckelbegrepp