Video i mobilen

Video-marknadsföring – så gör du

Film är på stark frammarsch inom marknadskommunikation, men långt ifrån alla vet hur film ska användas för att nå bästa effekt. Hur ska filmerna vara uppbyggda och hur använder man sig av sociala medier för att få en bra spridning?

En grundregel är att filmerna ska bestå av relevanta och transparenta historier man kan känna igen sig i. Vi vill se ”riktiga människor” som vi kan identifiera oss med i exempelvis blogg eller vlogg-format.

Ett måste för att fånga mottagarens uppmärksamhet är att använda en spännande dramaturgi och att målgruppsanpassa innehållet. Igenkänningshumor är ett av de bästa knepen för att skapa viral spridning, men tänk på att filmen aldrig får kränka någon.

Det bästa är om filmen är kort. Helst under en minut om det går. Avsändaren och budskapet måste framgå snabbt innan mottagaren klickar vidare.

Text är fortfarande viktigt. Man måste förstå essensen av innehållet utan att se filmen. Det bästa är att ha en bra mix av film och en kort, tydlig och lockande text.

Film i sociala medier

Facebook

Facebook prioriterar video. Redan i dag visas runt 18 miljoner filmer på svenska Facebook-konton varje dag.
En nyhet är att man numera måste posta sin film direkt i Facebook för att inte försvinna helt i det enorma flödet.

Förlita dig inte på Autoplay-funktionen. Utöver risken att klippet bara scrollas förbi är det numera möjligt att stänga av den funktionen för sitt flöde.

I Facebooks analytics-funktion kan du ta reda på när din målgrupp är som mest aktiv och vad de gillar mest av ditt innehåll.

Youtube

Med 800 miljoner unika besök varje månad är Youtube fortfarande en av de mest populära filmkanalerna. Det är en bra kanal för att live-sända och att lägga upp playlistor där målgruppen lättare kan hitta de filmer som är relevanta för dem.

Youtube är kopplat till Google Analytics och där kan du mäta all aktivitet och numera också skapa kampanjer.

Instagram

Instagram är kanalen där du har chansen att ha roligt och att vara personlig.  Lyft gärna fram dina medarbetare och visa upp behind-the-scenes-klipp.

Instagram visar upp filmerna utan ljud om du inte klickar på dem, så filmen måste vara begriplig även utan ljud. Det är också viktigt att inledningsscenen är aktiv så att filmen inte missuppfattas som en stillbild.

En nyhet i USA och Storbritannien är videoannonser på Instagram. Detta är på gång även till Sverige.

Twitter

Det har varit möjligt att filma klipp på 30 sekunder direkt in i Twitter sedan början av året, men den största nyheten just nu är att man kan livesända med hjälp av appen Meerkat. Problemet är bara att det inte går att ha live-sändningarna i ett arkiv för framtida analys. Hur det utvecklas får framtiden utvisa.


Tre snabba med Sara Fritzon, filmproducent på Appelberg

Vilken typ av film ska jag göra?

– Det gäller att analysera sin målgrupp, veta vad de vill och hur de funkar. Filmen ska kännas personligt riktad. Jag vill att avsändaren ska vara min ”kompis” och inte bara ett skönmålat företag.

Måste filmen vara jätteproffsig?

– Bildkvaliteten spelar inte så stor roll. En film inspelad med mobilkamera kan tvärtemot kännas mer genuin och äkta. Ljudet är däremot jätteviktigt. Använd en ordentlig mick eller håll headset nära munnen om du filmar med mobilen.

Hur ofta ska jag posta?

– Det beror på vem mottagaren är. En yngre målgrupp är möjligen mer tolerant förutsatt att innehållet är relevant och intressant för dem. Du måste ha en bra balans. Spammar du fem gånger om dagen så kommer folk att bli irriterade. Postar du bara en gång i veckan så kommer de kanske glömma bort dig.