Veteranens guide till Almedalsveckan

Almedalsveteranen Kristin Djerf, projektledare på Appelberg, delar med sig av sina bästa tips för en lyckad Almedalsvecka.

Det finns de som påstår att Almedalsveckan har blivit ett monster. Efter att ha besökt Almedalsveckan nästan varje år sedan 2005, är jag benägen att hålla med. I år slåss drygt 3 000 programpunkter om besökarnas uppmärksamhet från tidig morgon till sen kväll. Tiotusentals personer cirkulerar i stort sett dygnet runt i Visbys lilla stadskärna – där nästan varje ledig yta redan är upptagen av ett tält, en scen eller en person som delar ut flyers.

Det innebär att det garanterat finns något för alla, men också att det kan vara svårt att hitta det. För en förstagångsbesökare är det lätt att bli överväldigad och lämna Visby vid veckans slut, utpumpad av intryck men med en känsla av att man missat det mesta.

Med tio Almedalsveckor i bagaget, har jag samlat på mig några lärdomar om hur man får ut det mesta av sin vistelse. Här är mina tips:

Förbered dig. Sätt upp mål om vem du vill träffa, vilka ämnen du ska följa och vem du ska äta middag med. Räkna inte med spontana möten under Almedalsveckan, de intressantaste personerna är redan uppbokade. Om du redan är på plats – ta en paus och fundera över din strategi för resten av veckan.

Anmäl dig till minglen. Alla är välkomna, men de flesta mingel har gästlista för att kunna servera rosévin. För några år sedan gjorde länsstyrelsen en razzia mot mingelarrangörer som tog för lätt på slutet sällskap-reglerna, och sedan dess är det betydligt svårare att ta sig in på ett mingel om man inte är föranmäld.

Vinmingel stoppat efter razzia

Under årets Almedalsvecka har länsstyrelsen på Gotland tagit in två extra kontrollanter för att hålla koll på de programpunkter där det serveras alkohol. 150 i publiken I går gjorde de en razzia mot tidningen Affärsvärldens och konsultbolaget Deloittes gemensamma vinmingel. Omkring 150 personer hade samlats för att lyssna på en debatt med bland andra Katrine Kielos och Jon Åsberg.

Hann du inte anmäla något eget event? Oroa dig inte, det finns andra sätt att lyfta din fråga under veckan. En metod är att ”kapa” någon annans seminarium. Med  tusentals events på programmet finns det säkert ett seminarium där ditt budskap platsar: gå dit och ställ frågor till paneldeltagarna. Men – för att inte bryta mot god Almedalssed – håll dig till ämnet!

Har din organisation ett budskap att föra ut, tryck upp det på iögonfallande t-shirts. Rör er i grupp på de folktätaste platserna och besök seminarierna som bevakas hårdast av medier och besökare. Enkelt, billigt och effektivt – ni kommer garanterat att synas av de flesta under veckan.

KRIS är hetast i Almedalen

KRIS, Kriminellas revansch i samhället, var bäst på att synas och höras i Almedalen, enligt pr-byrån Westander. Studio Totals Amelia-kampanj var årets flopp. KRIS var hetast i Almedalen 2011 för att de ”på klassiskt Almedalsmanér med tydliga t-shirts och många medlemmar på gatorna bäst lyckats med att få ut sitt budskap”, skriver Westander i ett pressmeddelande.

Om du använder en reklamballong, knyt fast den hårt. De har en tendens att försvinna.

Mysteriet: Ballongen spårlöst försvunnen

Har du sett en jättestor gul Skanskaballong flyga förbi? Då vill nog Skanska att du hör av dig. Byggbolaget använde ballongen för reklam på Almedalsveckan, men nu är den borta. – Det var 20 000 rakt upp i luften, säger Skanskas presstalesman Mia Trahn.

Om du besöker Almedalen i första hand för de politiska utspelen – åk hem och följ medierapporteringen i stället. På plats är risken stor att du missar dem i bruset. Det var längesedan partipolitiken var i centrum i Almedalen, och i år har statsministern till och med beslutat sig för att avstå. Han kom däremot till den nya politikerveckan i Järva…

Stefan Löfven nobbar Almedalen

Statsminister Stefan Löfven kommer inte till politikerveckan i Almedalen i år. En oroväckande utveckling och en politisk markering menar chefredaktör för politikersajt.

Mitt sista tips kanske kommer för sent, men får riktas till dem som inte kommit till Visby än: ta med en cykel. Om du inte har ditt boende mitt i Visby är cykeln din bästa vän under Almedalsveckan. Och du som bor innanför muren kan ta cykeln ut ur centrum för en välbehövlig paus från vimlet. Tyvärr vet många om det, så alla Visbys hyrcyklar är troligen redan slut. Ta alltså med cykeln på båten över.

Ha en fin vecka och glad sommar!