Content-trender 2015

Content-marknadsföring står redan för en femtedel av all marknadsföring och allt tyder på att den andelen kommer bli större. För att öka kommunikationens värde och spridning gäller det dock att ha koll på vilka grepp som är de mest effektiva. Detta enligt content manager Clare Hill på CMA (Content Marketing Association), som här listar de viktigaste content-trenderna under 2015.

1. Kvalitet framför kvantitet

Det är bättre att publicera få och bra inlägg än många med dålig kvalitet. Innehållet ska i de bästa av världar vara både minnesvärt, användbart, underhållande, relevant och mätbart. Numera rankar nämligen Google inlägg med hög kvalitet allt högre.

2. Visuell kommunikation

Det är 44 procent högre chans att ett inlägg på sociala medier blir uppmärksammat om det innehåller bilder. Animerade giffar och infographics är två exempel på bra klickmagneter.

3. YouTube växer

YouTube är den näst största sökmotorn och blir allt större i takt med film-marknadsföringens snabba frammarsch. En stor nyhet som väntas boosta Youtube ytterligare är att man numer kan addera en köp-funktion till sitt filmklipp. För att få önskad effekt är det dock viktigt att alltid ha en tydlig strategi och att ständigt fråga sig varför något ska postas.

4. Förnuft och känsla

Lär känna din målgrupp och ta reda på vad de vill ha och vad de gillar. Först efter att du vet detta kan du börja mäta deras beteenden. Effektiv och kreativ content består av en perfekt balans mellan statistik och känsla.

5. Marknadsföring i realtid

Att marknadsföra något, just i det ögonblicket då mottagaren behöver informationen, kräver hög kvalitet på ditt content och en noggrann planering. Genom att använda dig av sociala medier är det möjligt att ha en direkt dialog med din målgrupp. Du behöver också ha en väl genomtänkt strategi, professionella utvecklare och ett effektivt arbetssätt.

6. Rört av människohand

För att ditt content ska kännas äkta behöver du skapa igenkänning. Tonen ska vara en människa som talar med en annan människa. Glöm stelt business-språk. Ett bra exempel på detta är alla populära video-bloggar som produceras av vanliga människor.

7. Gränserna mellan byråerna suddas ut

Den senaste tiden har olika typer av medie-byråer uppmärksammat content-trenden och har därför börjat erbjuda sina kunder detta. Resultatet blir att content-branschen breddas med allt fler kompetenser.