Surfplatta

Det digitala livet – så undviker du att bli stressad av tekniken

Millennials är en ständigt uppkopplad generation som är, beroenda på vem som definierar begreppet , födda någon gång mellan 80- och 00-talet. Generationen lever för det digitala – konsumerar mängder av media. När en millennial släcker lampan på kvällen ligger mobilen tätt intill sängen – redo att användas om hen skulle känna sig rastlös.

Tekniken är idag en naturlig del av vår vardag – och vi skulle knappt klara oss utan den. De flesta av oss har en smart telefon i fickan, en dator och åtminstone en surfplatta i hemmet. Vi omger oss av teknik – olika prylar som på många sätt underlättar våra liv. Och utvecklingen har gått snabbt. Det var inte längesedan man såg det som en omöjlighet att betala räkningar med hjälp av mobilen och kolla mejlen på väg till jobbet.

Yngre personer mer stressade
Trots att tekniken hjälper oss i många sammanhang, kan den också påverka vår stressnivå negativt. Tidigare studier (exempel: http://ind.pn/1PHux2i) visar att den grupp som påverkas mest av den tekniska stressen (oväntat nog) är the millennials. Äldre generationer påverkas inte alls i samma utsträckning som de digitaliserade ynglingarna som lever och andas i takt med den nya tekniken. Men vad beror det på? Vi frågade Jenny Rickardsson som är psykolog på Psykologifabriken:

– Jag tror att det har flera orsaker. Dels tar unga i dag för givet att kunna nå varandra nästan var och när som helst och det kan ju vara tryggt.  Samtidigt kan det innebära att om någon inte svarar ganska snabbt så börjar man spekulera i orsakerna till det. ”Hon gillar mig inte längre, han gör något som jag inte får veta, hen är en svikare”. Parallellt med det så är det förstärkande att lägga ut något som blir gillat av många, men kan kännas pinsamt, jobbigt eller utsatt att lägga ut något som nästan ingen gillar. Unga får dessutom ofta dubbla signaler. Jämnåriga lever stora delar av sitt liv online, men föräldragenerationen tjatar ofta om att de unga borde släppa telefonen och göra mer saker IRL, säger hon.

En psykologisk princip
Det digitala samhället vi lever i är inte bara något som påverkar den yngre generationen. Många av oss känner igen sig i det ständiga uppdaterandet av mejlboxar och scrollandet på olika bloggar. Jenny Rickardsson kopplar beteendet till en psykologisk princip som kallas förstärkning.

– Det innebär att när vi gör sådant som får bra konsekvenser så ökar chansen att vi ska göra samma sak igen. Att känna sig bekräftad, att läsa något som vi tycker är avkopplande, kul eller intressant, att få en paus från något tråkigt, att slippa tänka på något jobbigt är alla exempel på sådant som kan fungera förstärkande för uppdateringar av olika slag. Och sociala medier har många sådana inbyggda principer som gör dem väldigt förstärkande att använda, menar hon.

Men hur gör man då för att inte trilla dit – för att behålla ett sunt förhållande till den digitala världen? Här är Jenny Rickardssons tre bästa tips:

1. Stäng av pushnotiser. På allt. Bestäm själv när du vill kolla olika grejer.

2. När du vill göra något som är viktigt, exempelvis äta middag med familjen, fika med kompisar, prata med någon, fokusera på något, så stäng av eller sätt på stör ej. Inget katastrofalt kommer att hända bara för att du inte kollar mobilen på en halvtimme, även om det kan kännas så.

3. När du vill sitta länge och kolla sociala medier eller något annat, ta tydliga pauser. Se till att du rör på dig emellanåt, sätt på två grymma låtar och dansa loss, spring fem varv runt huset, eller hoppa upp och ner några minuter.

Fakta:
Jenny Rickardsson arbetar som leg. psykolog på Psykologifabriken och Karolinska universitetssjukhuset. I jobbet fokuserar hon främst på barn och vuxna med långvarig smärta, dessutom forskar hon på internetbehandling av samma grupp. Hon har även skrivit boken Jag tror jag måste prata med någon – en guide till terapi.