Sociala medier

En tonårings syn på sociala medier

Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat och Tumblr. Har du koll på dem alla? De sociala medierna blir allt fler och kanske är det inte så lätt att hålla sig uppdaterad om allt. Någon som har koll på dem är en 19-årig student på University of Texas i USA. På sin blogg förklarar han sin och andra tonåringars syn på sociala medier och vad de använder dem till.

– Jag läser ofta artiklar där skribenter försöker beskriva tonåringars förhållande till sociala medier. Men jag har fortfarande inte sett en tonåring ge sin syn på saken. Därför skulle jag vilja bidra med min egen åsikt, skriver han.

”Facebook är dött”

Han skriver att Facebook är dött för folk i hans ålder, det var något de skaffade i mellanstadiet för att det var häftigt men numera är det som ”en obekväm familjemiddag vi inte riktigt kan lämna”. Han tycker att det är irriterande att ha Facebook, men samtidigt finns det en social press att ha ett konto då alla andra har det.

När han faktiskt använder Facebook så är det främst för dess gruppfunktionalitet. I grupperna slipper man inlägg och reklam man inte är intresserad av, all information är relevant till skillnad mot i nyhetsflödet.

Högre kvalitet på Instagram

Det sociala medium ungdomar främst använder är, enligt bloggen, Instagram. I alla fall när det kommer till publicering. ”Även om vi alla är med i Facebook så är det på Instagram vi publicerar. För mig är det fascinerande att se att en vän med 1 500 vänner på Facebook bara får 25 likes på en bild, medan samma person på Instagram (där hon har 800 följare) får 253 likes.”

Den största fördelen med Instagram gentemot Facebook är det mer begränsade och relevanta flödet. På Instagram är pressen mindre att följa sina egna följare vilket innebär att informationen som blir kvar är information man själv vill ta del av. Folk gör inte heller inlägg lika ofta på Instagram och det som publiceras håller högre kvalitet – folk tar sig tid att redigera sina bilder innan de publicerar. Dessutom så har Instagram ännu inte ”invaderats av den äldre generationen” vilket innebär att nätverket fortfarande är inne bland de unga.

Snapchat på framfart

Snapchat håller enligt bloggen snabbt på att bli ett av de mest använda nätverken. Det är stället där du kan vara dig själv, det är ett intimt nätverk mellan vänner där du inte behöver bry dig om varken kommentarer eller likes. Utan följare och vänner behöver man inte heller komma i kontakt med främlingar. Snapchat har mindre social press kopplat till sig än andra sociala medier.

Twitter däremot, är ett av de mindre populära medierna. De som ändå har Twitter använder det som ett forum där deras föräldrar förmodligen inte kommer att se vad de skriver. Men om man vill hålla sig undan snokande föräldrar så finns det enligt skribenten ett bättre nätverk – Tumblr. Där följer och följs man av främlingar utan att ha sin identitet kopplad till det man publicerar. ”Tumblr är som ett hemligt sällskap alla är med i, men som ingen pratar om. På Tumblr är du dig själv och omger dig (genom dem du följer) med människor som har liknande intressen.”

Tonåringars användning av sociala medier baseras alltså på viljan att ta del av information de är intresserade av, men också på att många upplever att det finns en social press att finnas med där. För att nå framgång hos ungdomar krävs det att forumet innebär en mindre social press, kan tillhandahålla begränsad och relevant information, har mindre reklam och en högre integritet – och att de äldre håller sig därifrån förstås.

Läs hela blogginlägget