Contentguiden – Film, kungen inom content marketing

De flesta som ska köpa en vara eller tjänst börjar inte med att kontakta en leverantör. De letar information på nätet. Företag behöver fånga sin målgrupp med innehåll som underhåller, inspirerar och informerar. Det behövs berättelser, och få medier är bättre på det än film.

Press play, please

Du hittar ett företag som verkar ha just den tekniska produkt du söker, och på sajten finns en lång förklarande text om egenskaper, funktioner och effekter. Bredvid texten ser du en filmruta med rubriken ”Quick overview of X” och en playknapp. Trycker du på playknappen?

Video konverterar

Undersökningar visar entydigt att fler och fler människor väljer att trycka på play. Film är numera det mest tilltalande och lockande på nätet, och 2019 beräknas mellan 80 och 90 procent av all internettrafik vara rörlig bild. Det betyder att företag och organisationer behöver utveckla en strategi för hur de ska använda video.

Allt fler kommunikatörer och marknadsförare tittar på hur de ska investera i film för att förbättra resultaten av sin marknadsföring och öka sin försäljning. Och på goda grunder: statistiken visar att video har en högre konverteringsgrad jämfört med andra medier.

Konkurrensen är hård. Du har säkert hört siffran förut: Varje minut laddas 300 timmar videomaterial upp på YouTube. Det går att göra sig hörd i bruset, men det kräver en plan, knowhow och lite mod.

Så hur ska man göra?

Enkelt uttryckt: Driv trafik till din egen sajt och visa filmerna där – men var noga med att förtjäna uppmärksamheten! Tänk på de 300 timmarna film (eller 18 000 timmar varje timme, eller 432 000 timmar varje dygn, eller… ja, du fattar).

Fundera igenom vad du vill säga, på vilket sätt, och vad målet med videon är. Ska den få tittaren att omvärdera sin bild av företaget, vilja köpa en produkt eller förstå hur ett system fungerar? Försök att komma underfund med vilken situation tittarna befinner sig i när de får chans att se din film.

Att presentera rätt film till rätt besökare, vid rätt tidpunkt och på rätt sätt är en konst. Det finns inte ett sätt för alla behov, men statistik och erfarenhet ger bra möjligheter att bygga en strategi för största möjliga konvertering.

Konvertering handlar om att förmå besökare att agera och reagera på det sätt som du vill. Du vill informera om din verksamhet eller visa hur din produkt fungerar, besökaren vill ta del av en intressant historia. När du skapar film som får besökaren att vilja samma sak som du, känns informationen inte påträngande och reklamen inte som reklam.

Nio faktorer för att lyckas med video content

I den här boken har vi beskrivit hur content marketing fungerar på webbplatser och sociala medier. De hygienfaktorer som är väsentliga för en bra webbplats är lika relevanta för rörlig bild. En stor del av all film konsumeras digitalt, över nätet, i samarbete med annan digital kommunikation.

Om du står i begrepp att börja göra video, eller vill ta ett nytt grepp om de filmer som företaget redan gör – tänk på det här:

1. Utseendet spelar roll. En bra historia är vital, men inte tillräcklig. Det väsentliga är också hur den berättas. Det betyder inte att en film måste vara estetisk och spektakulär (läs: dyr). Filmer inspelade med enkel utrustning och minimal budget kan vara precis lika effektfulla.

2. Tänk på ljudet. Vi ser med våra öron. Också. Även om du valt att producera enkla, korta klipp som är tänkta att delas via sociala medier, signalerar undermåligt ljud bristande kvalitetstänk.

3. Informera inte – visa! Människor köper produkter och tjänster för att lösa ett problem. Även om du skapar underhållande film, handlar det i slutändan om hur du löser dina kunders problem. Det fina med film är att du inte bara kan berätta om hur du löser dina kunders ­problem, du kan visa det. Show, don’t tell.

4. Känslor är starkare än logik. När det kommer till varumärken är vi emotionella, inte rationella. Och de emotionella banden kan vara mycket starka. Rörlig bild är överlägset bäst på att skapa dessa band.

5. Transparens. Ju ärligare du är i din film, desto större är chansen att människor relaterar till den. Ofta är det de spontana och män­skliga ögonblicken som verkligen resonerar med målgruppen – även hos professionella affärsmänniskor.

6. Kort är kraftfullt. Du har bara några sekunder på dig att fånga tittarens uppmärksamhet, vilket gäller all kommunikation. Fyra minuter film kan kännas som en evighet. Se därför till att inkludera korta filmformat i innehållsstrategin. Korta filmer fungerar som relationsbyggande dörröppnare till mer omfattande innehåll.

7. Recycle and re-use. Fundera på hur du kan återanvända filmerna i dina andra marknads- och kommunikationsaktiviteter. Delar av livesändningen kan efteråt användas på bloggen. Casefilmen med en nöjd kund blir en del av nyhetsbrevet. Genom att börja tänka på video som en integrerad del av din kommunikationsstrategi, öppnar sig nya möjligheter där olika innehåll kan samarbeta och återanvändas.

8. Mobila format. Vi ser allt mer film på våra mobiltelefoner. Film måste se bra ut och fungera mobilt. En kommande trend är vertikalt videoformat, det vill säga att besökare kan titta på filmer utan att behöva vända på mobilen till horisontellt läge. Det leder till att det faktiska tittandet blir nio gånger högre.

9. Mätbarhet. Det är klokt att redan från början bygga in möjligheter att mäta tittandet, så att du kan lära dig vad som fungerar och hur du kan bli bättre. Ta reda på hur mycket av filmen besökaren såg, hur hen hittade din film och om hen klickade sig vidare så som du hade tänkt. Att lägga resurser på att producera bra film som drar mycket trafik är en bra början, men du behöver också en plan för hur du kan maximera utfallet av den trafiken.

Fler delar i contentguiden

Contentguiden – Vad är content marketing?

Webbplats Blogg Sociala medier Podcast

Kundtidning – Nyhetsbrev PR

 Nyckelbegrepp