Fyra poddar om kommunikation och media

”En podcast, eller podd, är ett radioprogram i digitalt format som distributören kan publicera på webben utan att vara beroende av tablåer, plats i etern eller sändningstider. Poddformatet är väldigt dynamiskt och flexibelt och poddar kan spelas in, redigeras och distribueras på många olika sätt.”

Så inleds avsnittet om poddar i Contentboken som vi lanserade i Almedalen i somras och kan beställas på contentboken.se.

Sedan några år tillbaka har podd-formatet växt och på allvar blivit ett medie att räkna med i innehållsstrategin. Den stora fördelen med poddens format är att den går att lyssna på när man är på väg. Kanske är det därför ingen tillfällighet att poddtrenden går lite hand i hand med att vi springer, promenerar och cyklar mer.

– Podden ger lyssnaren möjlighet att lära sig något på språng, dessutom engagerar berättelserna mer för den som lyssnar än den som läser, vilket är en bra anledning för företag att satsa på podd, säger Linus Nygren, podcastproducent på Appelberg.

Breda och smala ämnen skapade av både amatörer och proffs

Förutom att det finns poddar om precis alla möjliga ämnen så finns det poddar som riktar sig mot ganska specifika åldrar.  Till exempel finns Barnens pod, med Farzad Farzaneh, och News 55 gör ett antal podcasts som riktar sig mot de som identifierar sig som 55 år eller äldre. Bland producenterna finns både amatörer och proffs som berättar, samtalar eller intervjuar. Ibland rakt upp och ner utan efterbearbetningar, ibland med jättesatsningar på ljudeffekter och drama.

För dig som blir nyfiken och vill börja lyssna på poddar är det bara att sätta igång. Det enda som krävs är en dator eller en app. Vanligast är att man lyssnar från podcast-appen på sin mobiltelefon. Men A-cast tar större och större plats på marknaden och erbjuder en del interaktiva fördelar för användaren som länkar, bilder och videos.

Sök på topplistor eller ämnen som du är intresserad av, så är du igång. Hoppas att du hittar några favoriter. Är du intresserad av kommunikations- och mediebranschen kan du börja med de här:

AB-podd
Podd med Lisa Bjurwald, redaktör på Medievärlden, och Margret Atladottir, redaktör på Politism. En gång i veckan producerar de halvtimmeslånga avsnitt om media och journalistik. Frågor som rör allt från publicistiska beslut och jämställdhetsfrågor i medievärlden behandlas.

Mattsson Helin Podcast
Med Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen och Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet. Avsnitten tenderar att bli lite långa, ibland upp till två timmar, men de avhandlar ganska detaljerat allt som hänt i medievärlden i Sverige och i vissa fall även internationellt. Det här är podden för dig som vill hålla koll på redaktörer som byter jobb och hur mediehusens affärsmodeller utvecklas.

Passion för kommunikation
Informationshanteringsföretaget Cision bjuder in nya gäster till varje avsnitt för att diskutera ett kommunikationsämne. Det kan röra sig om något inom sociala medier, e-handel eller PR. Avsnitten är cirka 30-40 minuter långa.

PR-häxan
PR-byrån Greenhill Relations ger dig 30-35 minuters diskussioner om något spännande kommunikationstema ungefär en gång i månaden.

GullbergNordström
Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad, och Daniel Nordström, chefredaktör på Arbetarbladet diskuterar och rapporterar om medier ur ett chefredaktörsperspektiv, precis som Mattsson Helin och AB-podden, men här får du en något mer lokal vinkel.

Hör av dig till oss på Appelberg om du blir nyfiken på hur det fungerar att jobba med podcasts i mediemixen. Och som sagt, beställ och läs gärna Contentboken för att skaffa dig lite grundkundskap och få en inblick i hur podden passar in i en mix av andra kanaler.