T-shirt

Nå målgruppen genom transparens

Sändare och mottagare och en massa brus där emellan. Produkter som är allt mer lika varandra. Frågan alla som jobbar med kommunikation och marknadsföring ställer sig: Hur når jag fram till min målgrupp? Svaret kan vara transparens.

Att differentiera sig och sticka ut i mängden av varor och tjänster blir allt svårare. Michele Linn på Content Marketing Institute ger tre exempel på hur företag använder transparens i sin content marketing för att nå fram med sitt budskap.

Var har du köpt din tröja?
Michele tar en vit t-shirt som exempel. Vad särskiljer en t-shirt från en annan? Vad finns att berätta om ett så alldagligt klädesplagg? Jo, en hel del visar det sig. Företaget Everlane har gjort transparens till sin grej. Den som klickar hem en t-shirt från deras webbshop får veta allt om fabriken där kläderna tillverkats, in i minsta detalj. Och varför gör Everlane det? För att den som köper bryr sig. Man vill känna att man gör gott, att företaget tänker på arbetsmiljön och hållbarhet. Det finns ett tryck på företag inom livsmedelsindustrin, kosmetika med flera att vara transparent om tillverkningsmetoder, arbetsförhållanden och ingredienser.

Ärlig prissättning
Nästa område där transparens kan löna sig är prissättning. Everlane berättar vad materialet kostar, arbetskraften, transport och till och med vilken vinst företaget gör på varje plagg. B2B-företag kan vara transparent om sina löner till exempel. Ärlighet lönar sig. PR-byrån Westander har länge varit transparenta kring sina konsulterns arvoden. Social media-byrån Buffer har en egen formel för hur de sätter löner.

Visa att du bryr dig
Ett sista tips är att vara transparent kring kunderna upplevelse av dina produkter och tjänster, hur de uppfattar ditt varumärke – både bra och mindre bra omdömen. Det visar att du bryr dig om feedback och att du alltid strävar efter att bli bättre på det du gör.

Transparens passar inte alla och ska inte hanteras slentrianmässigt. Det krävs eftertanke kring vad som är intressant för din målgrupp och att berättelsen verkligen är autentisk. Var också noga med att involvera hela organisationen och se till att ha företagsledningen med på noterna.

Alla har en berättelse att dela med sig av. Även den som säljer en vanlig vit t-shirt. Det är content marketing.