Podcast

Om du hör något i luften som surrar … så är det content marketing

Podcast, eller podd, är ett finare ord för webbradio, alltså ett radioprogram i digitalt format som avsändaren publicerar på en webbplats eller blogg. Kostnadseffektivt, emotionellt och tillgängligt i mottagarnas vardag är poddar en guldgruva för content marketing.

– Ta hjälp av ljud för att berätta en historia som väcker lika mycket känslor som en film men till bråkdelen av kostnaden, säger Linus Nygren, filmproducent på Appelberg som även har lång erfarenhet av podcasts. Poddar kan vara allt från en kort nyhetsrapport från tillverkningsgolvet, till en dramatiserad storytellingsatsning när företaget firar jämt.

Poddar är med andra ord dynamiska i sitt format och kan spelas in, redigeras och distribueras på många olika sätt och för många olika behov av kommunikation.

Vem ska lyssna?

För företag som vill satsa på content marketing i poddform gäller att tänka igenom vem eller vilka som ska lyssna. Vad vill ni berätta om som speglar er verksamhet och är intressant för mottagarna? Content marketing i poddform kan till exempel vara:

  • Nyheter ”från golvet”
  • Företagsstorytelling, företagets historia och hur det formar varumärket
  • Varumärkesstärkande händelser som kundcase
  • Företagspoddar om till exempel era kärnvärden eller intressanta medarbetare
  • Kundpoddar med tips och råd som förenklar för mottagarna

Möjligheterna är obegränsade om innehållet produceras med mottagarens intressen och känslor i åtanke. Och utgå från en plan för innehållet och för distributionen.

Som med vilket radioprogram som helst är podden beroende av en skicklig programledare med god intervjuteknik. Podden ska vara så bra och intressant att mottagaren verkligen slår på den som en stunds avkoppling under joggingrundan eller i bilkön.

Här är lite poddinspiration från SOS Alarm