AppelbergContent marketingDesignLäsvärt

Appelberg pratar med skamlöse fotografen Fred MacGregor

By February 21, 2020 No Comments

Fred MacGregor, en skamlös fotograf som gillar ordning och reda.

Fred är Londonbon som flyttat till Stockholm och gillar välorganiserade svenska uppdrag. Han är specialiserad på porträtt, industrier och ibland bilar. En hetsig kricketspelare och en ingenjör specialiserad på cirkulär ekonomi är några av hans mer minnesvärda fotojobb.

 

Vad jobbar du med just nu?

– Den här veckan är jag i Seoul i Sydkorea där jag har ett uppdrag för ett reportage om traditionellt bågskytte. Seoul har varit ett önskeresmål i åratal så jag kommer att ha lite egen tid för att försöka hitta andra fotografiska pärlor.

Du flyttade till Sverige 2017. Vad är den största skillnaden jämfört med att arbeta i Storbritannien?

– Det tog ett litet tag innan jag byggt upp ett fungerande jobbnätverk, att ha en bra portfölj är bara en liten del av det pusslet. Under åren har jag träffat nya människor både inom och utanför branschen, samtidigt som jag försökt skamlöst göra reklam för mig själv – det har varit till stor hjälp. Under de första åren reste jag ofta tillbaka till Storbritannien för att jobba, men det var ohållbart på flera sätt. Uppdragen här i Sverige är ofta mycket tydliga, med bra instruktioner, deadline och budget. Det är välorganiserat och det gillar jag!

Du har fotograferat en del kändisar under åren, har du någon favorit?

– Jag skulle säga Ben Stokes som är en engelsk kricketspelare. Han dök upp på den första plåtningen i golfkläder, vilket inte funkade särskilt bra. Men så snart vi fick tag i hans kricketgrejor blev det en fantastisk fotografering. Enligt ryktet skulle han ha ett hetsigt humör men han visade sig vara tankfull och väldigt tillgänglig – jag tycker att jag lyckades fånga detta i bilderna. De fick bra spridning så nu kanske det är fler som delar min uppfattning om honom.

Ben Stokes, engelsk cricketspelare, fotograferad för The Guardian (2016).

Du har också jobbat med många Appelberg-projekt, vilket är din favorit bland dessa?

– Troligen ett porträtt jag gjorde på Julia Stegemann för Trelleborgs magasin T-Time. Hon är en ingenjör specialiserad på cirkulär ekonomi – det var en ganska rak fotografering men en verklig ögonöppnare när hon berättade om sitt arbete, till exempel hur rivningsavfall kan återanvändas för cementtillverkning och på så vis minska koldioxidutsläppen. Det är en av de roliga sakerna med porträttfotografering, att man för möjligheten att träffa spännande människor. Många är lite obekväma inför kameran så att naturligt samtal om vad de jobbar med är ett jättebra sätt att få dem att slappna av.

Julia Stegemann, Professor of Environmental Engineering at University College London (UCL) fotograferad för Trelleborg’s t-time magazine (2020).