AppelbergContent marketingLäsvärtSprintVi på Appelberg

Appelberg tipsar: Därför ska du se över din branding

By November 3, 2021 No Comments
Appelbergtipsa_branding

Företag som arbetar löpande med branding har ofta lättare att jobba fokuserat, konsekvent och tydligt i sin kommunikation. På samma sätt kan en föråldrad eller outvecklad varumärkesidentitet påverka alla kommunikationsområden negativt. Här kommer några tips på vad du ska tänka på när du se över ditt företags brandingarbete.

Oavsett om du är content marketing specialist, sociala medier-stjärna eller kommunikationschef har du antagligen jobbat med branding på ett eller annat sätt. Ibland omedvetet och ibland strategiskt. Oftast finns en idé om vad ett företags varumärke är, trots att det strategiska arbetet gjordes för länge sedan, eller påbörjades utan att avslutas. Genom att se över din visuella, kommunikativa och kanalbaserade varumärkesplattform regelbundet skapar du branding som känns aktuell och genomtänkt, vilket i längden hjälper dig nå igenom bruset. Men vad behöver du egentligen tänka på?

Gemensam grund utifrån era kärnvärden

Branding är inte bara företagets visuella uttryck och tonalitet, även om det såklart är en viktig del. Det är det som finns bakom det visuella som utgör grunden för ditt varumärke. Det är viktigt att varumärket representerar företagets kärnvärden och att anställda, kunder och andra intressenter känner igen sig i det ni kommunicerar.

Börja med att fundera på företagets varför, vad och hur. Därefter kan du utgå från de olika beståndsdelarna i ert kommunikationsarbete för att komma igång:

Den kreativa kärnan: logotypdesign, ikonografi, färgpalett, typografi, designelement, varumärkesriktlinjer

Administrativt material: visitkort, stationärt material, e-postsignatur

Kommunikation: tonalitet, budskap, varumärkespersonlighet

Kontaktpunkter: webbplats, sociala kanaler, reklam

4 tips för att lyckas med din branding

  1. Definiera ditt varumärke: Ditt varumärke ska förklara vem du är som företag; dina värderingar, ditt syfte och hur du ser ut och känns för mottagaren. Ta dig tid att definiera och utforska dina unika kvaliteter och fördelar och hitta ett gemensamt språk för att beskriva ditt varumärke. Det kommer att göra alla efterföljande steg mycket lättare att utveckla.
  2. Bli visuell: När du har definierat ditt varumärke är det dags att översätta det till den visuella designen. Detta kommer att innehålla logotyp, färgpalett, typografi, ikonografi och flera andra visuella komponenter. När dessa element skapats, behöver du en varumärkesguide som berättar hur företagets medarbetare använder sig av de visuella tillgångar ni skapar.
  3. Hitta din röst: Nu är det dags att fundera över hur ditt företag låter. Definiera en tonalitet som kopplar an till och resonerar med dina mottagare. Se till att tonen är konsekvent i allt skrivet material – från SoMe-kampanjer och blogginlägg till webbplats, nyhetsbrev och reklam.
  4. Gör varumärket levande: När du har definierat och designat ditt varumärke är det dags att integrera det i alla delar av din verksamhet. Se till att lärdomarna från varumärkesarbetet efterföljs av alla inom företaget och att det efterföljs, och utvecklas, löpande.

Appelberg är specialiserade på content marktering. När vi arbetar med content lever och andas vi våra kunders varumärken. Vi har ett dedikerat designteam med stor erfarenhet av branding och vi har hjälpt många av våra kunder att utveckla en rad varumärkesidentiteter. Om du är i behov av att utveckla ett gemensamt språk för att beskriva ditt varumärke, så använder vi en sprint, där vi omvandlar de abstrakta idéerna om “vårt varumärke” till något konkret.

Tom Barette

 

Vill du veta mer?

Mitt namn är Tom Barette och jag är Head of Design på Appelberg.

Du kan kontakt mig på [email protected] | +46 76 894 17 62

Kontakta mig
Vill du få fler tips, inspiration och insikter inom content marketing? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

[hubspot type=form portal=24937908 id=a07b83ed-8e9c-4e4c-9541-c72fd7248585]