FilmVi på Appelberg

Bäst med kvällens Oscarsgala? Ett skomärke!

By February 25, 2019 No Comments

Nikes nya reklamfilm Dream Crazier var bäst på hela Oscarsgalan enligt Appelbergs filmchef Nora Henriksson.

Nike vågar mest – och inspirerar med sin kompromisslöshet

I en tid då vi som konsumenter styrs allt mer av värderingar, har Nike det senaste året visat att man på riktigt inte är rädd för att ta ställning i kontroversiella frågor. Många företag vill marknadsföra sig med goda värderingar, men räds ändå konsekvenserna för att göra tydliga ställningstagande.

När Nike i höstas valde Colin Kaepernick som affischnamn så visade man att man var beredd att kliva rakt in i en ytterst polariserad fråga. NFL-spelaren Kaepernick var först att vägra stå upp under nationalsången. Han har sedan setts som en representant för den påföljande och extremt infekterade debatten om vågen av tysta protester mot polisiärt övervåld mot afroamerikaner. Längs vägen har han gjort sig många mäktiga fiender, bland andra USA:s president Donald Trump.

Den nya reklamfilmen, som premiärvisades i samband med tv-sändningen av Oscars-galan, var gjord i samma anda.

Ställningstaganden blir stories

Ställningstagandet här handlar inte bara om att skildra idrottande kvinnors kamp mot alla odds. Det handlar om alla de stories som bara berörs med några bildrutor – men som är noggrant utvalda vinklar, väl researchade och publicerade med vass timing.

Vi ser fotbollsspelaren Megan Rapinoe. Hon som tidigare har stått på knä under nationalsången för att visa solidaritet med Colin Kaepernick, men numera tvingats av förbundet att stå upp.

Kameran sveper över hennes sammanbitna ansikte där hon står upp under hymnen. Förvägrad sin åsiktsyttring av samma lag som har just Nike som sponsor. Vad tycker de om att Nike backar stjärnan som de haft en öppen konflikt med?

Caster Semenya som IAAF försöker stoppa på grund av hennes höga testestoronvärden syns i filmen. Hennes dom väntas i veckan. Den timingen räds Nike uppenbarligen inte heller.

Och så berättarrösten själv – vars karriär blir narrativet som håller ihop alla de här kvinnornas berättelser – Serena Williams.

En av de allra största idrottarna genom historien, som under hela sin tid som aktiv utsatts för sexism och rasism. I höstas blev hon dömd att betala 17 000 dollar efter ett utbrott under US Open. Hon kallades galen: ”Crazy”.

”Dream crazier” säger hon – hennes röst suggestiv, djup och full av pondus.

Äkta berättande berör

Mina ögon tåras, få saker rör min känslosträng som fighten mot orättvisor rent generellt. Och nästan ingenting får mig att gråta som kvinnor i idrottens värld som slåss mot absurda villkor – som en manlig norm och manliga makthavare satt.

Men eftersmaken är en annan än gråt. Jag känner mig hoppfull. Givetvis är det här väl uträknat att passa rätt målgrupp. Samtidigt brändes det sneakers med Nike-swooshen på till höger och vänster efter Kaepernick-kampanjen. Mod har alltid genererat fiender – och att en global skojätte inte bara försöker vara sams med alla utan faktiskt står upp för något på riktigt gör mig glad.

Och så inspireras jag alltid av kompromisslöshet när det kommer till historieberättande.

Vill du prata vidare? Mejla mig på [email protected].