ÅrsredovisningContent marketingEventKundcaseUtmärkelse

Därför är designen av din årsredovisning viktig

By 14 september, 2018 No Comments

På höstens första frukostevent hos Appelberg berättade vår designchef Tom Barette och senior AD Sedki Alimam hur en årsredovisning bör utformas för att nå ut till sina läsare.

Design & Discovery: Årsredovisningar

Mediebruset ställer ökade krav på den som kommunicerar med aktiemarknaden, och årsredovisningen är en viktig kanal för att fånga in nya kunder och investerare. För att lyckas krävs det att man är tydlig och genomtänkt. Både gällande innehåll och design.

När det kommer till designen är det viktigt att låta företagets affär och framför allt kunder styra hur årsredovisningen ska se ut och kännas. Senior AD Sedki Alimam tog under frukosteventet kunden Addnode Group som exempel:

– Addnode ville ha en mer lättillgänglig årsredovisning som tydligare förklarade bolagets affärsidé. Lösningen blev en kombination av redaktionellt innehåll och en informativ och modern grafik som snabbt ger en bild av Addnode, men samtidigt tillgodoser behovet av fördjupande information.

Designchef Tom Barette berättade om Appelbergs arbete med årsredovisningen för NetEnt, där kundens önskemål var ”ett mer börsmässigt vuxet intryck”. Ett resultat som nu nominerats i Svenska Designpriset.

– Vi bytte ut deras tidigare ganska glansiga papper mot ett obestruket och tog fram en skandinavisk ren form som tillsammans med företagets spelfigurer på ett lekfullt sätt lyfter fram företagets affär.

Design lyfter fram budskapet

För att viktiga budskap inte ska gå förlorade i siffror och tabeller kan man med fördel använda sig av design och grafik. Sedki Alimam upplyste om att en siffersida med enkla medel kan presenteras genom grafik så att informationen går enklare att ta till sig.

– Det ska gå att ta till sig informationen bara genom att titta på sidan. Du ska förstå viktiga nyckeltal innan du ens har börjat läsa på sidan.

Infografik där bild, siffror och text kombineras är också ett utmärkt exempel på hur man på ett lättförståeligt sätt kan presentera komplexa sammanhang i en årsredovisning.

Vill du veta mer?

Kontakta Rebecka Björhn på 0706 96 66 40 eller [email protected]