ÅrsredovisningContent marketingEventKundcase

Därför är designen av din årsredovisning viktig

By September 14, 2018 No Comments

På höstens första frukostevent hos Appelberg berättade vår designchef Tom Barette och senior AD Sedki Alimam hur en årsredovisning bör utformas för att nå ut till sina läsare.

Mediebruset höjer kraven på den som kommunicerar med aktiemarknaden. Årsredovisningen är därför en viktig kanal för att fånga in nya kunder och investerare. Det kräver att du är både tydlig i såväl innehåll och design för att lyckas.

En årsredovisning styrd av kundens behov

Det är viktigt att låta företagets affär och framför allt kunder styra hur årsredovisningen ska se ut. Senior AD Sedki Alimam tog under frukosteventet kunden Addnode Group som exempel:

– Addnode ville ha en mer lättillgänglig årsredovisning som tydligare förklarade bolagets affärsidé. Lösningen blev en kombination av redaktionellt innehåll och en informativ grafik som snabbt ger en bild av Addnode. Samtidigt ska den tillgodose behovet av fördjupande information.

Appelbergs arbete med årsredovisningen för NetEnt skiljde sig däremot mot Addnode. Designchef Tom Barette berättar  där om hur kundens önskemål var ”ett mer börsmässigt vuxet intryck”. Resultatet nominerades i Svenska Designpriset.

– Vi bytte ut deras ganska glansiga papper mot ett obestruket och tog fram en skandinavisk ren form. Tillsammans med företagets spelfigurer lyfter det fram företagets affär på ett lekfullt sätt.

Design lyfter fram budskapet

För att viktiga budskap inte ska gå förlorade i en årsredovisning kan man med fördel använda sig av design och grafik. Sedki Alimam upplyser om att en siffersida kan med enkla medel presenteras så att informationen går enklare att ta till sig.

– Det ska gå att ta till sig informationen bara genom att titta på sidan. Du ska förstå viktiga nyckeltal innan du ens har börjat läsa på sidan.

Att kombinera bild, siffror och text i infografik är också ett utmärkt exempel på hur man lättförståeligt presenterar komplexa sammanhang i en årsredovisning.

Vill du veta mer?

Kontakta Rebecka Björhn på 0706 96 66 40 eller [email protected].