AppelbergContent marketingLäsvärtStorytelling

Ge liv åt ditt varumärke med storytelling

By February 21, 2022 No Comments


Vilka berättelser finns kring ert företag och era produkter? Låt dem inspirera andra och skapa en mer levande bild av varumärket. Storytelling handlar om att beröra och engagera.

Varför ska du använda storytelling i din företagskommunikation?

Matnyttig information i all ära men för att bygga relationen till dina kunder behöver du också bjuda på något som engagerar och intresserar målgruppen. En historia som bygger en målande bild av hur dina tjänster löst ett problem för någon är betydligt mer lättsmält än en hårdkokt faktatext.

Berättelsen som ett verktyg för att förmedla och sprida vidare information har funnits sedan urminnes tider. Att sätta en historia i en kontext och presentera den på ett fängslande sätt gör den minnesvärd – nu som då. En bra presenterad berättelse skapar alltså associationer och bilder hos mottagaren så att den enklare fastnar i långtidsminnet vilket i sin tur ökar sannolikheten att sprida den vidare till andra. Den här typen av berättande är grunden i content marketing.

Storyn i fokus

Istället för att beskriva ”vad” ditt företag gör – fokusera på ”hur” och ”varför”. Vilka använder sig av tjänsten eller produkten, hur gör de och framför allt vilka problem löser det för kunden. En verklig historia bygger förtroende och hjälper din kund att få en tydligare bild av din tjänst.

Kundcase är ett klassiskt sätt att förmedla hur ditt företag hjälpt en kund. Låt kunden själv berätta vilka utmaningar de stod inför och hur dina tjänster eller produkter har hjälpt dem. Men det finns säkerligen även andra historier kring som kan hjälp ditt varumärke. Har kanske den nya mötespolicyn på arbetsplatsen skapat bättre stämning och nöjdare medarbetare? Eller har ditt företag ett samarbete med andra företag för att utbyta idéer? Kanske sponsrar ni en lokal idrottsförening som aktiverar barn och ungdomar? Historierna finns där om du tänker efter – det gäller bara att paketera dem väl och lyfta dem för fler att ta del av.

Vilka kanaler passar storytelling?

Faktiskt alla. Om du tänker efter så möts du av varumärkesbyggande innehåll i alla möjliga kanaler. Longreads i artikelformat fungerar bra både digitalt och i tryck. Digitalt är det dessutom bra för att förbättra SEO:n på din hemsida med längre lästid. I sociala kanaler är engagerande historier ett måste för att förmedla en mer komplett bild av varumärket. Om du använder dig av film visar du dessutom en ännu starkare helhetsbild eftersom film är utmärkt för att väcka känslor och förmedla mer än bara det som sägs eller skrivs. En podcast är också en bra kanal att få berätta till punkt. Här kan du låta experterna bakom dina tjänster och produkter berätta om hur de tänkt och ge inspirerande exempel.

Några av Appelbergs case där kunden använt sig av storytelling

gabiella dahlstedt

 

Vill du veta mer?

Mitt namn är Gabriella Dahlstedt och jag är tf CEO.

Kontakta mig gärna på [email protected] | +46 (0)76 527 54 49

Kontakta mig