AppelbergContent marketingDigitaltLäsvärt

Hemligheten bakom sökmotoroptimering

By June 14, 2018 No Comments

Varför ska du som företagare satsa på SEO och vilka konkurrensfördelar finns att vinna? Beaconomist vände sig till vår digitala strateg Moa Thorsell för svar.

 

SEO (sökmotoroptimering) har blivit en viktig del i att vara konkurrenskraftig i dag säger Appelbergs digitala strateg, Moa Thorsell till Beaconomist.

– Det räcker med att gå till dig själv: Hur gör du för att hitta det du söker på nätet? Bara i Sverige googlar vi 55 miljoner gånger per dag. De företag som inte syns i det organiska sökresultatet förlorar en redan intresserad målgrupp till sina sökmotoroptimerade konkurrenter.

SEO gör företag och organisationer synliga i sökmotorerna och därmed finns konkurrensfördelar att vinna.

– Då når du en målgrupp som redan letar efter vad du erbjuder. En hög placering i ett organiskt sökresultat är ett tecken på relevans. Är beskrivningen tillräckligt engagerande är sannolikheten för att någon ska klicka på just ditt innehåll hög. Lever innehållet sedan upp till förväntningarna så har ditt företag en potentiell ny kund, utan att ha spenderat en krona på marknadsföring.

Sökmotoroptimering är dynamiskt

För att analysera vad konkurrenterna gör inom SEO krävs flera åtgärder. Det gäller att hålla sig uppdaterad genom omvärldsbevakning, googling och sökordsplaneringsverktyg. På så sätt kan du se vilka sökord och SEO-insatser som är relevanta för sökmotorer och målgruppen.

– Det handlar inte enbart om att utföra SEO på bästa sätt. SEO är inte värt mycket utan att du har producerat ett kvalitativt innehåll som svarar upp mot sökningar. Syftet med sökmotoroptimering ska alltid vara att hjälpa målgruppen att hitta relevant innehåll. Stirrar du dig blind på antalet klick har du misslyckats med din strategi. Vad som händer efter klicket är det verkliga måttet.

För att komma igång måste hemsidan först vara tekniskt sökmotoroptimerad.

– Det kan krävas en utvecklarinsats för att säkerställa att det inte finns hinder gällande till exempel informationsstruktur, länkbygge och snabbhet, säger Moa Thorsell och lägger till:

– Sedan ska det finnas en SEO-plan och en sökordslista.

Hur konkurrerar du ut konkurrenterna med SEO?

– Många företag har ännu inte insett vilken konkurrensfördel SEO kan ge. Därför är det viktigt bara att komma igång att prioritera sökmotoroptimering. Vill man sedan göra det bättre än konkurrenten ska man tänka på att inte hoppa över någon del i arbetet. Sökordsanalys, optimering och uppföljning är lika viktigt. Det företag som gör treenigheten till en naturlig del av innehållsproduktionen kommer att vinna rankingen.

Vad är viktigt att tänka på?

– Att SEO är ett långsiktigt arbete som ger resultat över tid men samtidigt ett dynamiskt hantverk som inte får bli statiskt. Männikor förändrar sina sökbeteende och det gör även sökmotorernas spelregler. Därför är det viktigt att varje företag har någon som tar ett övergripande ansvar för att SEO utvärderas och utvecklas. Risken är att insatserna kan bli fruktlösa och då blir sökmotoroptimeringen meningslös.

Moa Thorsell förklarar att det vanligaste misstaget företag och organisationer gör är att inte prioritera SEO.  I dag räcker det inte att förlita sig på att ett starkt varumärke räcker för att kunderna ska hitta rätt.

– Då går man miste om hela den googlande målgruppen. Annars är det vanligt att missa för- och efterarbetet som säkerställer en relevant sökmotoroptimering. Att glömma bort mottagaren är inte heller ovanligt. Det kan gälla sökord som är irrelevanta eller att inte leverera innehåll som håller vad det lovar.

Så börjar du med SEO

Moa Thorsell råder alla företag att använda några specifika verktyg när börjar arbeta med sökmotoroptimering.

– De bör börja bekanta sig med Googles  Keyword Planner för sökordsplanering och Search Console för uppföljning. För webbredaktören kan ett stöd i företagets CMS underlätta den dagliga optimeringen. Till exempel är Yoast ett plugin i WordPress som är väldigt praktiskt.

Vill du veta mer?

Läs våra fem enkla steg för att komma igång med sökmotoroptimering eller kontakta vår VD Elin Sahlström på [email protected].