AppelbergContent marketingLäsvärtStorytelling

Appelberg tipsar: Kom i gång med storytelling

By February 21, 2022 No Comments


Vad är en bra story och hur hittar man den? Här är 4 snabba tips på hur du kommer i gång med storytelling i företagets marknadsföring.

1. Hitta din berättelse

Verkligheten överträffar oftast fiktionen. Börja därför med att gräva där du står och se vad i företagets historia eller vardag som kan vara tillräckligt intressant för mottagaren. Goda exempel och lyckade resultat som kan inspirera andra är en bra utgångspunkt. Var inte rädd för att berätta om svårigheterna, det är ofta hur man har övervunnit dessa som är mest inspirerade och gör det till en bra historia. Det kan handla om hur ni har hjälpt en kund med att lösa ett problem, hur ditt företag fått nöjdare medarbetare genom att införa gemensam frukost på kontoret eller hur era kunder uppnått bättre engagemang hos sina kunder genom er produkt. Har du kanske goda resultat att lyfta eller ta lärdom av, medarbetare eller prestationer som är värda att lyfta? Ett annat sätt kan vara att ge inblick i hur vardagen för en person som använder era produkter ser ut. Ta hjälp av goda kundrelationer och berätta storyn utifrån kundernas perspektiv. Att hitta rätt story är ett detektivarbete.

2. Fånga känslan

Essensen i en bra berättelse är att den förmedlar en känsla. Hitta det i din berättelse som väcker ett intresse och förmedlar en upplevelse – helt enkelt det som fångar känslan. Hårda fakta och korrekta termer i all ära, men det som faktiskt säljer är när du också involverar alla sinnen. Kan du få med hur något känns, doftar eller smakar? Fundera också på vilka känslor och engagemang din berättelse ska väcka hos den tänkta mottagaren.

3. Anpassa till dina kanaler

Din målgrupp förväntar sig olika typer av innehåll beroende på om de besöker Facebook, Instagram, Linkedin eller om de läser en längre text på hemsidan eller i en kundtidning. För att få maximal effekt av din berättelse är det därför viktigt att den är rätt optimerad för respektive kanal. Exakt vad i din berättelse som fångar intresset kan nämligen variera och korrelerar ofta med kundens förväntningar och i vilket forum hen befinner sig.

4. Skapa ett momentum

Låt inte din berättelse sluta just där – med bara en bra story. Var en levande historieberättare och sprid ut, dela upp eller bredda ditt innehåll över tid. Det finns ett stort värde i igenkänningen att hämta för din målgrupp. Det kommer dessutom boosta företagets trovärdighet och öka räckvidden.

Vill du veta mer?

Historier har berättats i alla tider men för att kunna berätta en historia som fångar uppmärksamhet och engagerar krävs kunskap. Vi på Appelberg är experter på storytelling och hjälper dig gärna! Kontakta oss så berättar vi mer.

Vill du få fler tips, inspiration och insikter inom content marketing?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
[hubspot type=form portal=24937908 id=a07b83ed-8e9c-4e4c-9541-c72fd7248585]