AppelbergContent marketingDesignLäsvärtSprint

Låt en Sprint lösa utmaningen

By June 14, 2022 No Comments

Lägg företagets kommunikationsstrategi på en dag, utan att fastna i onödiga diskussioner. Eller ta fram hela din webbplats struktur och innehåll på bara några dagar tillsammans med arbetsgruppen. En Sprint med Appelberg kan hjälpa dig att snabbt och effektivt ta fram långsiktiga lösningar på dagens utmaningar.

 

– Sprintmetoden har revolutionerat sättet som vi jobbar på inom Appelberg och jag är övertygad om att den kan göra detsamma för våra kunder, säger Tom Barette, designchef på Appelberg.

Tom är en av flera på Appelberg som har certifierat sig inom Sprintmetoden och efterfrågan hos kunderna har fullkomligt exploderat. Den strukturerade och effektiva metoden att stöpa ner det arbete som ska göras till en handfast plan eller strategi fungerar såväl för kommunikationsstrategier som i framtagandet av innehåll och format.

Sprintmetoden skapades 2010 av Jake Knapp och hans team inom Google Ventures. Knapp kom underfund med att startupbolagen som Google köpte och hjälpte till att utveckla ofta hade någon form av utmaning som hindrade dem att nå nästa nivå. Oavsett om det gällde en sajt, en strategi eller en produkt som skulle utvecklas såg han att utmaningarna tog mycket tid, resurser och pengar. Knapps lösning blev en process som tog de bästa bitarna från affärsstrategi, innovation och beteendevetenskap, och paketerade dessa i en steg-för-steg-lösning som alla team kan använda.

Rent praktiskt börjar en Sprint när du har identifierat ett problem eller en utmaning som du vill gå till botten med. Sedan behöver du ett team med fem till sju personer som bör representera en mångfald av olika personligheter, kompetenser och yrkesinriktning. Om någon av rollerna saknas i det befintliga teamet kan Appelberg hjälpa till att besätta dessa.

Huvudrollerna i ett Sprintteam består av:

Beslutsfattaren: Det här är den viktigaste rollen, eftersom det är den personen som ytterst har ansvaret och som kan hjälpa till att definiera målet och slutresultatet.

Möjliggöraren (facilitatorn): Den här rollen är tidskontrollanten som håller i trådarna för teamet under Sprinten och som ser till att alla får utrymme att bidra med sina delar. Möjliggöraren ska vara opartisk när det kommer till beslutspunkter.

Säljaren: Detta är experten som kan kunden utan och innan, och som vet vad kärnbudskapen är för målgruppen.

Kreatören: Den personen har till uppgift att hitta konceptet under Sprinten. Det behöver inte nödvändigtvis vara en designer men det är bra om personen har ett tränat öga för det visuella.

Med teamet på plats finns alla huvudkomponenter som behövs för att genomföra en framgångsrik Sprint. Samtidigt krävs ett starkt engagemang från alla som deltar – inga mobiler eller jobbdatorer tillåts i rummet och inga ursäkter av typen ”jag måste bara ta det här mötet” accepteras.

Jake Knapp rekommenderar i sin ursprungliga metod att en Sprint genomförs under fyra heldagar, men på Appelberg har vi utvecklat några egna varianter som visat sig framgångsrika.

– Fyra dagar kan behövas om det gäller att ta ett projekt från strategi till prototyp och testning. Men vi kan också anpassa Sprinten till två dagar, eller en dag beroende på kundens behov, säger Tom Barette.

– De Sprinter som vi genomfört hittills har varit väldigt framgångsrika och vi använder också metoden internt för att lösa olika problem. Metoden har revolutionerat sättet som vi jobbar på inom Appelberg och jag är övertygad om den kan göra detsamma för våra kunder.

Så om du är på jakt efter ett nytt sätt att se på en existerande process, eller jobba med ett projekt som kräver snabba och konkreta resultat är Sprint en väldigt effektiv metod. Och som mest behöver du lägga fyra dagar.

Tom Barette

Head of Design

Vill du veta mer?

Tveka inte att kontakta Appelbergs certifierade facilitator och designchef Tom Barette.

Fyll i formuläret nedan så kommer Tom att kontakta dig!

[contact-form-7 id=”9274″]