DigitaltKundcaseSociala medier

Legends of Long Haulage blev en publiksuccé för Scania

By September 26, 2018 No Comments

Under sommaren 2018 publicerade Scania ”Legends of Long Haulage” i sina digitala kanaler. Projektet är en filmserie i sex delar som skildrar en särskild tidsepok i lastbilsvärlden. Resultatet blev en riktig succé och lockade nära 4 miljoner unika tittare.

 

Allting började när Scania vände sig till Appelberg med några gamla arkivfilmer. Scania undrade om man kunde göra något med dem och en film som hette 1001 mil fastnade i Appelbergs fokus.

– Vi gick igenom materialet och fastnade framför allt för en film från 1976 som heter 1001 mil. Filmen handlar om en man som körde från Norge till Dubai för att lämna en reservdel till ett fartyg, säger Rasmus Lindgren, en av filmproducenterna för Legends of Long Haulage.

Filmen lyfter målgruppen

Han berättar att flera års film- och innehållsproduktion för Scania har givit Appelberg bra koll på en av företagets viktigaste målgrupper: lastbilschaufförerna. Deras stora intresse för gamla lastbilar sådde fröet till filmserien. På Appelberg bestämde man sig därför för att söka upp lastbilschaufförer som körde i Mellanöstern under 60- och 70-talet. De gamla förarna fick se filmen och sedan berätta om sina egna minnen från den tiden.

– I miniserien följer vi inte samma dramaturgi som i originalfilmen 1001 mil, som bara handlar om en lång lastbilsrutt. Vi skapade i stället en mer dramatisk historia genom konstanta frågeställningar som tittaren senare får svar på.

“Med anledning av den fina responsen och engagemanget tycker jag att vi nått ett av våra huvudmål – att lyfta förarna som hjältar och spegla yrkesstoltheten.” – Rasmus Lindgren

Positiv respons

Konceptet har lockat nästan 4 miljoner unika tittare. Zachary Alfred som är videoproducent och contentstrateg på Scania berättar om succén.

– Responsen har varit väldigt positiv. Eftersom varje avsnitt ligger på 5–6 minuter var vi lite oroliga att de skulle vara för långa, men många har till och med bett oss att göra dem längre. Vi har dessutom sett att flera lastbilschaufförsveteraner delat med sig av sina egna historier och erfarenheter i kommentarsfälten på Facebook.

Han fortsätter:

– Med anledning av den fina responsen och engagemanget tycker jag att vi nått ett av våra huvudmål – att lyfta förarna som hjältar och spegla yrkesstoltheten över det arbete som de utför dag ut och dag in.

Om filmen 1001 mil

Filmen spelades in 1976 och följer föraren Jan Dabrowsky på vad som då kallades den längsta lastbilsrutten i världen – 1001 mil. Från avskedet till familjen och vidare genom Europa och Mellanöstern. En resa som avslutas med 60 mil mellan Doha och Dubai, genom en väglös öken utan varken karta eller extrahjul.

 

Guld till Appelberg i Resumes Månadens Content.

Appelbergs film “Legends of Long Haulage” vann senare guldutmärkelsen i tävlingen Månadens content i branschmagasinet Resumé.

Vill du få hjälp med storytelling som ger effekt?

Ramus Lindgren är utbildad radio- och filmproducent. Han har skapat framgångsrika filmer och poddar för flera av våra kunder och kan konsten att hitta storytelling i allt. Hör av dig till Rasmus på [email protected] eller 0765-27 54 67, så tar han din idé till nya höjder!