AnimeratFilmStorytelling

Rörligt innehåll – en hörnsten i content marketing

By October 25, 2022 No Comments
inspelning med kamera

Vi har tips på hur du jobbar med rörligt innehåll – en hörnsten i content marketing.

Film eller rörligt innehåll i sig är ingen garanti för konvertering. Liksom gällande allt digitalt innehåll behöver du presentera rätt film, till rätt besökare, vid rätt tidpunkt och på rätt sätt. Det är en konst och för att lyckas krävs en strategi byggd på statistik och erfarenhet.

En bra berättelse räcker inte

En stark berättelse är vital, men inte tillräcklig. Fundera igenom vad du vill säga, på vilket sätt och vad målet med videon är. Ska den få tittaren att omvärdera sin bild av företaget, vilja köpa en produkt eller förstå hur ett system fungerar? Försök att komma underfund med vilken situation tittarna befinner sig i när de får chansen att se din film.

Det viktiga är alltså hur er berättelse berättas och vill du öka chanserna för att människor ska relatera till ditt budskap ska du satsa på ett ärligt sådant.

Kom ihåg-lista när du gör film:

1. Utseendet spelar roll
Hur du väljer att berätta en historia är avgörande för hur effektfull den blir. Det betyder inte nödvändigtvis att en film måste vara estetisk, spektakulär och dyr för att lyckas. Ibland räcker det med enkel utrustning och låg budget.

2. Glöm inte ljudet
Vi ser faktiskt med våra öron, också. Undermåligt ljud signalerar bristande kvalitetstänk, även om det så gäller enkla och korta klipp för sociala medier.

3. Informera inte – visa!
Även en underhållande film ska syfta till att lösa dina kunders problem. Men skriv inte på näsan utan satsa på ”show, don’t tell”.

4. Känslor framför logik
Vill du beröra mottagaren gör du det bäst på ett emotionellt plan, snarare än ett rationellt. Film är expert på detta, se till att utnyttja det.

5. Var transparent
Ju ärligare du är i din film, desto större är chansen att människor relaterar till den. Tänk på att det ofta är de spontana och mänskliga ögonblicken som når ända in i målgruppens hjärta.

6. Kort är kraftfullt
Du har bara några sekunder på dig att fånga tittarens uppmärksamhet och fyra minuter film kan kännas som en evighet. Se därför till att inkludera kortare versioner i filmstrategin, som kan fungera som relationsbyggande dörröppnare till mer omfattande innehåll.

7. Våga återanvända
Genom att se film som en integrerad del i kommunikationsstrategin öppnar sig nya möjligheter för hur materialet kan återanvändas och samarbeta med annat innehåll. Till exempel kan delar av en livesändning användas i en bloggtext och en casefilm bli en del av ett nyhetsbrev.

8. Tänk mobilt
Vi ser allt mer film på våra telefoner och därför är det en självklarhet att du bjuder på en mobilanpassad upplevelse.

9. Kom ihåg distributionen
Precis som du sökmotoroptimerar texter, kom ihåg att även optimera filmer för Google, när du publicerar dem på Youtube.

10. Mät resultatet
För att förstå vad som fungerat och inte behöver du följa upp hur det gått för din film. Hur hittade mottagaren till den, hur lång var visningstiden och vad hände sedan?

Hjärt-Lungfonden: En livsviktig film om hjärtlungräddning

Hjärt-Lungfonden gav Appelberg i uppdrag att formulera i en instruktionsfilm för den yngre målgruppen i åldern 15–35 år. För att fånga deras uppmärksamhet krävdes en film som var underhållande utan att ge avkall på sitt livsviktiga budskap. Lösningen blev en korsbefruktning av film och animation. Det är najs att rädda liv, och man får en friend för life! Hjärt-Lungfonden vågade kommunicera ett livsviktigt budskap med humor och vann en ny och ung målgrupp.

Michel Megherbi Head of film på AppelbergVill du veta mer?   

Film och distribution är viktiga byggstenar i content marketing. Genom att tänka distribution först kan man skapa filmer för rätt målgrupp och kanaler som ger maximal effekt. Något vi på Appelberg gör varje dag. Kontakta mig om du vill veta mer.

Michel Megherbi, Head of Film

[email protected] | +46 (0)76 876 49 81

Kontakta mig här