AppelbergContent marketingDigitaltFilmSociala medier

Så använder Saab content marketing

By October 29, 2018 No Comments

Kommunikationsavdelningen på försvars- och säkerhetskoncernen Saab arbetar ofta med andra länders försvarshemligheter. Trots det strävar de alltid efter att vara så transparenta som möjligt, och det lönar sig berättar Helena Dahlberg, ansvarig för Saabs interna och externa digitala kanaler.

 

En halv miljon visningar av en video på Youtube, det är Helena Dahlberg på Saab väldigt nöjd med. Saab monterade en kamera på en pilot i ett Gripen-plan och tittaren får följa med på en flygtur. Man hör till och med pilotens tränade andning för att klara G-krafterna. Det väcker intresse. Det är sällan möjligt att visa upp Saabs anläggningar, men bilder och videor vill de dela med sig av.

– Vi försöker vara så transparenta vi kan eftersom det skapar trovärdighet, säger Helena Dahlberg.

Sociala medier viktig plattform för Saab

Digitala kanaler och framför allt sociala medier är viktiga plattformar för Saab och Helena Dahlberg berättar stolt hur duktiga hennes team är på att rikta innehåll mot rätt målgrupp, välja bilder och grafik och så vidare.

– Man når väldigt få organiskt, så kunskapen om hur man kommunicerar i sociala medier är oerhört viktig. Vi jobba intensivt med att vara relevant i de olika kanalerna, plattformarna utvecklas ständigt så det gäller att anpassa innehållet.

Antalet följare på sociala medier har gått upp de senaste veckorna.

– Vi har legat efter konkurrenterna, men nu växer vi så det knakar. Utmaningen är att behålla följarna. Jag tror på att ha färre poster på sociala medier, men intressanta berättelser som är relevanta för dem som läser. Vi måste veta vad följarna vill ha, då stannar de kvar och vi kan få vara del i en dialog.

Man når väldigt få organiskt, så kunskapen om hur man kommunicerar i sociala medier är oerhört viktig. Vi jobba intensivt med att vara relevant i de olika kanalerna, plattformarna utvecklas ständigt så det gäller att anpassa innehållet.” – Helena Dahlberg, Head of Editorial Communication, Saab

Samarbete med contentbyrå

Saab samarbetare med Appelberg kring content marketing.

– Vi uppskattar ett nära och långsiktigt arbete med contentbyrån. Appelberg kan Saab och levererar proffsigt innehåll till oss, men är också bra på att utmana oss. Det är viktigt för oss. Vi vill utveckla oss hela tiden för att vara relevanta.

Helena Dahlberg har lanserat en guideline för hur Saabsmedarbetare ska kunna agera på sociala medier om de vill.

– Våra 16 000 medarbetare är våra viktigaste ambassadörer och de ska vara trygga med vad de kan skriva.

Helena Dahlberg har en bakgrund som journalist, bland annat på SVT och TV4 och vet hur en redaktion fungerar. En del av det används i hur arbetet i Saab-teamet görs. Det måste finna en struktur, en kalender som styr vad som ska kommuniceras och en bred förståelse om kunderna, i det breda begreppet. Hon beskriver kommunikationsarbetet som tre cirklar: vad organisationen vill kommunicera, vad som händer i samhället och vad olika intressenter vill veta. När cirklarna läggs över varandra möts de i en triangel.

– Där vill vi vara för att vara som mest intressant för målgrupperna. Det kan vara gott nog att befinna sig i två cirklar, men aldrig bara i en. Då är det som att ställa sig på torget och skrika, då är man inte relevant.

Content marketing är långsiktigt

Saabs kunder är ofta regeringsmakten i olika länder så kallad B2G, Business to Government. Men Dahlberg menar samtidigt att man inte ska överdriva skillnaden med att kommunicera B2C.

– Ska du köpa en tröja på nätet vill du veta fakta kring material och design. Det gäller även den som ska köpa en u-båt eller flygplan. Då behöver många veta förmågor, fakta och annat. Vi ska komma ihåg att det, oftast, är en människa på andra sidan skärmen, än så länge.

Tre tips:

  • Var relevant och transparent.
  • Tänk på att det är en människa du kommunicerar med.
  • Content marketing är långsiktigt.

Här kan du följa med på en flygtur i Gripen: https://www.youtube.com/watch?v=eXaPfUs6sQw

Läs mer om Saab på saab.com