Content marketingDigitaltSociala medier

Så skapar du en strategi för sociala medier

By March 18, 2022 No Comments


Att sociala medier spelar en viktig roll i kundresan är alldeles säkert. Men för att ditt företag ska kunna utnyttja denna fantastiska möjlighet och skapa en meningsfull närvaro i de sociala kanalerna krävs en levande strategi.

Nå din målgrupp med en målmedveten strategi

Sociala medier är som vattenballonger. Snabbrörliga och oberäkneliga exploderar de plötsligt och sprider sitt innehåll överallt. Oavsett vilken typ av företag du driver kan du nå din målgrupp här, både som yrkes- och privatperson. Kanske har du redan bestämt dig för att satsa lite mer på företagets sociala kanaler, eller så har du fastnat i uppstartsfasens förvirring. Oavsett behöver du en målmedveten strategi för att lyckas. Strategin är utgångspunkten för en meningsfull närvaro i sociala medier och fundamentet som säkerställer att du jobbar rätt och resurseffektivt. Se den som en levande plan som utvecklas under arbetets gång.

Sociala medier spelar roll

De flesta människor gör research inför sina inköp – både som privatperson och i sin yrkesroll. Här spelar sociala medier en viktig roll med rekommendationer, åsikter och tips – och kanske allra mest tidigt i köpprocessen genom att väcka intresse samt skapa behov och kännedom.

Eftersom sociala medier i så hög grad bidrar till att påverka kundens köpbeslut behöver du hitta ett sätt för ditt företag att väcka engagemang. Universallösningen är träffsäkert innehåll som inspirerar målgruppen att vilja prata om er. Kom därför ihåg att släppa inifrånperspektivet, lyfta blicken och vara lyhörd för din målgrupp. Är inte målgruppen intresserad av innehållet i dina sociala kanaler blir det heller aldrig något engagemang i dem. Testa, utvärdera och börja om igen!

Så skapar du en strategi:

1. Gör en inventering

Hur ser närvaron i de sociala kanalerna ut? Har företaget för många Facebooksidor, eller ingen alls? Behövs det adderas någon kanal? Är det tydligt att det är ett och samma företag som kommunicerar i de olika kanalerna?

2. Organisera innehållet

Sätt tydliga mål. Sociala medier kan användas på en mängd olika sätt beroende på vad man vill uppnå. Vill du förkorta svarstiden på kundtjänst? Få fler journalister att intressera sig för din verksamhet? Uppmärksamma en produkt? Målet är avgörande för hur du ska arbeta i kanalerna.

3. Välj kanaler efter resurser

Satsa på att göra ett bra jobb i några få utvalda kanaler i stället för att misslyckas i alla. Låt kanalvalet styras av mål och målgrupp.

4. Ta fram riktlinjer

För att underlätta för organisationen och de som administrerar kanalerna behövs det riktlinjer för tonalitet och innehåll.

5. Mät insatserna

För att kunna utvärdera insatserna behöver du sätta upp key performance indicators för dina mål – som är mätbara, specifika och relevanta. Rör sig inte arbetet i linje med KPI:erna? Ta reda på varför och anpassa strategin därefter.

Vill du veta mer?

Sociala medier skapar engagemang. En smart strategi med bra innehåll är effektivt. Det är därför vi på Appelberg älskar sociala medier. Vi kan hjälpa dig med allt från strategi, innehåll, kampanjer och analys till sponsring och community management.
Kontakta oss så berättar vi mer.