Content marketingDigitaltLäsvärt

SEO-checklistan: 5 punkter för att komma igång

By August 28, 2018 No Comments

Känner du dig osäker på hur du ska börja med sökmotoroptimering? Med vår checklista för SEO kan du komma igång redan i dag.

 

En sak kan vi konstatera: sökmotoroptimering avgör om ditt innehåll når sin målgrupp. Tro det eller ej men insatsen kan faktiskt konkurrera ut dina konkurrenter. Vänta inte! Använd vår enkla checklista för SEO, läs mer om hemligheten bakom processerna och kom igång redan i dag.

Appelbergs enkla checklista för SEO:

1. Välj sökord

Börja med att välja sökord – som är relevanta för ditt innehåll och målgruppen du vill ska hitta till det – med en inte alltför tuff konkurrens i sökresultatet.

2. Fila på titel-tagg och metabeskrivning

Det är inte enbart rankningen i sökresultatet som avgör hur många som hittar till din sida utan även hur ditt innehåll presenteras där. Detta kan du styra i publiceringsverktyget genom att skriva en titel-tagg och metabeskrivning som är tydlig, relevant, rapp och engagerande – med sökord placerade i början. Håll koll på maxlängd som ändras emellanåt, så att inte texten kapas. I dag är det säkrast att hålla antalet tecken till cirka 50 i titeln och 150 i beskrivningen. Anger du ingen titel-tagg eller metabeskrivning kommer textens rubrik och ingress att användas som presentation i sökresultatet. Se i så fall till att du sökmotoroptimerar dem på samma sätt.

3. Organisera din brödtext

Skriv inte för kort (minst 300 ord) och organisera innehållet för optimal digital läsning. Mellanrubriker är obligatoriskt och punktlistor eller faktarutor är också en bra idé för att skapa fler landningspunkter för läsaren. Se till att sökord finns med i första stycket, någon mellanrubrik och på något mer ställe i texten.

4. Glöm inte länkar

Nätet är fullt av skräckexempel på obegripliga länktexter. Se till att länken till din sida är läsbar, tydlig och innehåller sökord. Undvik å, ä och ö. Länka också gärna till relevanta sidor på din eller andras webbplatser – med en länktext som är beskrivande, engagerande och håller vad den utlovar.

5. Beskriv dina bilder

Img-1.jpg säger ingenting om en bild – döp i stället bilden efter vad den föreställer. Undvik siffror och å, ä, ö samt inkludera sökord. Tala också om för sökmotorn vad bilden föreställer, genom att lägga till en alternativ beskrivning (alt-text) innehållande sökord i publiceringsverktyget.

Aldrig försent med SEO

Det ultimata är förstås att tänka sökmotoroptimering redan när du skapar ditt innehåll. Men det går även att använda vår enkla checklista för SEO på redan publicerade artiklar, och för fortsatta justeringar för ännu bättre räckvidd. Behöver du ytterligare en knuff för att komma igång?

Ta hjälp av sökmotorernas sökmotor

Sökmotorgiganten Google erbjuder så klart massa tips och råd för SEO. Med Search Engine Optimization Starter Guide och Grundhandbok om sökmotoroptimering har du allt stöd du behöver för att sökmotoroptimera enligt konstens alla regler.

Ps. Vi hjälper dig gärna att sökmotoroptimera ditt artikelarkiv för att öka din webbplats förutsättningar för räckvidd. Just nu får du två dagars optimering till priset av en!

Vill du veta mer?

Kontakta vår VD Elin Sahlström på [email protected].