AppelbergContent marketingPodcast

Svenskarna och internets rapport för 2022 är nu live!

By October 11, 2022 No Comments
En laptop-dator från Apple står på ett skrivbord.
Äntligen kan vi ta del av Internetstiftelsens årliga studie Svenskarna och internet av det svenska folkets internetvanor. Vi har sammanfattat några delar och digitala trender som vi på Appelberg tycker är särskilt viktiga att ha koll på framöver. 

Lärdomar från Svenskarna och internets rapport 2022:

  • Internetanvändandet är rekordhögt
  • Datasäkerhet och integritetsfrågor är allt viktigare för användarna
  • Sociala medier är en självklarhet
  • Lyssnandet av poddar ökar

Internetanvändandet är rekordhögt

I rapporten “Svenskarna och internet 2022” uppges att hela 94 procent av befolkningen nu använder internet, och nästan alla gör det dagligen. Pandemin ses som en bidragande faktor till att allt fler tyr sig till internet och använder dess tjänster. En tredjedel av svenskarna köper nu kläder mestadels via nätet, men även livsmedel och hushållsprodukter blir allt vanligare att handla online.

Tillgänglighet till E-legitimation och Mobilt bankID underlättar processen för onlineköp och det visar sig att den dagliga användningen av Mobilt BankID ökat från 47 procent till 71 procent sedan 2021.

Ökat värnande om personlig integritet online

I och med att personlig information riskerar att äventyras blir allt fler oroliga över sin personliga integritet. I Svenskarna och internet rapporteras att den yngre generationen väljer att begränsa sin internetanvändning för att skydda sin integritet och att den äldre generationen begränsas främst av teknik eller av oro för att bli bedragen på nätet.

Det visar sig att var fjärde, tillhörande den yngre generationen, vidtar åtgärder för att skydda sig mot intrång. Detta genom att exempelvis ta bort platsinformation, neka kameratillgång och att inte tillåta att cookies ska lagras i webbläsaren.

Sociala medier fortsätter att expandera

Sociala medier har fått en allt större roll i det digitala samhället under 2022. De mest populära medierna är Youtube, Instagram och Facebook. På Instagram och Facebook följer många användare olika företag och varumärkens aktivitet.

På Instagram används flera funktioner flitigt, nämligen att titta på inlägg i flödet, på Stories och på Reels, vilket hela 25 procent gör. Youtubes främsta syfte visar sig vara att kolla på underhållning eller instruktionsfilmer. TikTok är den kanal som växer sig starkare bland yngre och expanderar främst bland användare födda år 2000 och 2001. Svenskarna och internet skriver att sex av tio tjänstemän har använt LinkedIn under det senaste året, där de främsta användningsområdena är att ta del av inlägg i flödet, marknadsföra sig själv och att söka efter platsannonser.

Svenskarna och internets statisk visar på att olika ålderspann tyr sig till olika sociala medier i olika syften. Både 70- och 80-talister är mest aktiva på Facebook, medan 90-talister föredrar Instagram. 00-talister använder främst Snapchat som socialt medium och 01-talister är dagliga användare av Youtube.

Att använda ljudtjänster är numera en vana

Konsumtionen av tv, film, serier, musik, poddar och digitala böcker har under 2022 ökat avsevärt. Veckovis har Netflix flest användare och därefter kommer SVT Play. Digitala dagstidningar läses av 37 procent och 23 procent lyssnar på poddar under en vecka. Spotify har en dominerande ställning när det gäller musik och podcasts. Tre av tio internetanvändare har lyssnat på poddar hos Spotify under det senaste året. 90-talister utmärker sig genom att vara den målgrupp som lyssnar på poddar i störst utsträckning.

Läs hela rapporten Svenskarna och internet 2022 från Internetstiftelsen här!
Gabriella Dahlstedt
Behöver du hjälp med din digitala närvaro?

Vi har lång erfarenhet av att sätta strategier, ta fram engagerande innehåll och distribuera det till rätt målgrupp. Låt oss hjälpa ditt företag också! Kontakta oss så berättar vi mer.

Gabriella Dahlstedt

COO
[email protected] | +46 (0)76 527 54 49

Kontakta oss