Content marketing

Vad betyder de olika digitala marknadsföringstermerna?

By October 23, 2022 No Comments
frågetecken

Det finns många begrepp att hålla koll på inom content marketing och digital marknadsföring. Så vad betyder egentligen alla förkortningar och komplicerade termer? Vi på Appelbergs har sammanställt en ordlista med de mest nödvändiga begreppen ni bör känna till.

A/B-test

Genom att testa två olika versioner av samma håll, på till exempel en webbplats eller i ett nyhetsbrev, kan du se vilken som presterar bäst. Det kan till exempel handla om att låta rubriker, ämnesrader eller bilder tävla mot varandra. Advertorials Sponsrat innehåll i en tidning, där formen anpassas efter övrigt innehåll och ser ut som en ”vanlig” artikel.

CTA

Call to action är uppmaning till handling för det nästa steg du vill att din digitala besökare ska ta, till exempel klicka på en knapp, länk eller bild.

CMS

Content Management System är ett webbpubliceringsverktyg som hanterar och publicerar olika typer av innehåll på internet. Till exempel WordPress och Episerver.

Förtjänade kanaler

När ditt innehåll publiceras av till exempel en tidning eller blogg som inte har någon koppling till ditt företag.

Google Analytics

Gratisverktyg för webbanalys som hjälper dig att hålla koll på antal besök, sidvisningar och mycket mer.

Konvertering

Uppstår när ett definierat mål på din webbplats uppfylls av en besökare – till exempel köp, prenumeration på ett nyhetsbrev eller nedladdning av en rapport.

KPI

Key Performance Indicator är mätetal eller nyckeltal som hjälper dig att utvärdera företagets prestationer i förhållande till uppsatta mål.

Lead

En potentiell och köpmogen kund inom din målgrupp som tar del av ditt innehåll.

Lånade kanaler

Facebook, Twitter och Instagram är exempel på lånade kanaler som du använder på de specifika plattformarnas villkor. Du styr inte över vilket innehåll som premieras och har ingen kontroll över när och hur avgörande algoritmer ändras.

Marketing automation

En metod som gör det enkelt att samla in data om till exempel besökare på en webbplats eller prenumeranter på ett nyhetsbrev för att fånga upp leads och konvertera dem till kunder. System som till exempel HubSpot erbjuder en helhetslösning med CMS och marketing automation i ett.

Nollmätning

Mätning av nuläget inför en förändring, till exempel lanseringen av en ny hemsida, för att få konkreta bevis på att insatsen lett till exempelvis fler besökare eller konverteringar.

Native advertising

En digital annons i form av redaktionellt innehåll med samma känsla och format som resterande innehåll på den webbplats där den publiceras.

Organisk räckvidd

Antal personer som ser ett inlägg för att en vän gillat, kommenterat eller delat den – och inte för att du betalat för att de ska se den.

Persona

Genom att levandegöra din målgrupp med fiktiva personer, så kallade personas, underlättar du innehållsproduktionen och höjer träffsäkerheten.

Responsiv webbdesign

En responsiv sajt ser lika bra ut på desktop som på mobil och läsplatta – med en dynamisk layout som anpassar sig efter besökarens bildskärmsstorlek och upplösning.

SEM

Search Engine Marketing innebär att du betalar för att hamna högre upp i sökresultatet, i sökmotorernas annonslösningar.

SEO

Search Engine Optimization är samlingsnamnet för optimering av en webbplats och dess innehåll med syftet att ranka så högt som möjligt i sökmotorernas sökresultat.

Sponsrat innehåll

Innehåll som visas för en utvald mottagare i en lånad kanal, för att du som avsändare investerat en annonspeng.

UX

User experience är användarens upplevelse av ditt innehåll – central i all digital kommunikation.

Ägda kanaler

Kan vara en kundtidning, en blogg eller en hemsida – som du själv äger.

gabiella dahlstedtVill du veta mer?   

Vi hjälper dig planera, producera och distribuera kreativt och engagerande innehåll som driver din försäljning, bygger ditt varumärke och hjälper växa din affär.

Gabriella Dahlstedt, tf CEO

[email protected] | +46 (0)76 527 54 49

Kontakta mig här
Vill du få fler tips, inspiration och insikter inom content marketing?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.