Content marketing

30 digitala marknadsföringstermer du måste ha koll på

By October 23, 2022 No Comments
En kvinna sitter vid en laptop och biter på en penna för att illustrera att hon är pepp eller frustrerad, fast med ett leende.

Det finns många begrepp att hålla koll på inom content marketing och digital marknadsföring. Så vad betyder egentligen alla förkortningar och komplicerade termer? Vi på Appelberg har sammanställt en ordlista med de mest nödvändiga begreppen ni bör känna till!

A/B-test

Genom att testa två olika versioner av samma håll, på till exempel en webbplats eller i ett nyhetsbrev, kan du se vilken som presterar bäst. Det kan till exempel handla om att låta rubriker, ämnesrader eller bilder tävla mot varandra.

CTA (Call to action)

Call to action är uppmaning till handling för det nästa steg du vill att din digitala besökare ska ta, till exempel klicka på en knapp, länk eller bild.

CMS (Content Management System)

Content Management System är ett webbpubliceringsverktyg som hanterar och publicerar olika typer av innehåll på internet. Till exempel WordPress och Episerver.

CRM (Customer Relationship Management)

CRM är en teknik som använder och spårar kundinteraktioner i syfte för marknadsföring och att till exempel bearbeta leads. Det är ibland nära kopplat till ett Marketing Automation-system vilket gör det enklare att fatta affärsbeslut och driva försäljning.

Förtjänade kanaler

När ditt innehåll publiceras av till exempel en tidning eller blogg som inte har någon koppling till ditt företag.

Funnel

Funnel är en illustration och metafor för en tratt som används för att beskriva de olika skeenden om var en kund befinner sig i en säljprocess.

Top of the Funnel (TOFU)

Överst på tratten i marknadsföringstratten. TOFU är överst i marknadsföringstratten och handlar om problemformuleringen snarare än marknadsföringen av ditt varumärke. Det kan till exempel vara en informativ guide på din webbplats, blogginlägg eller en poddcast som tar upp tar upp användarnas allmänna frågor.

Middle of the Funnel (MOFU)

Mitten av marknadsföringstratten handlar om marknadsföring av varumärket. I MOFU föreslår du lösningen för problemformuleringen i trattens översta skede. Det kan till exempel vara e-postkommunikation med erbjudanden.

Bottom of the Funnel (BOFU)

BOFU är det sista steget för din kundbas som är villig att göra ett köp eller konvertera. Kunderna på BOFU-stadiet är bekanta och har gjort sin research om din produkt eller tjänst. Detta kan innebära produktdemonstration, testimonials eller konkurrentjämförelser.

GA (Google Analytics)

Google Analytics är ett gratis verktyg för att se och föra statistik över digital trafik på en webbplats. Det kopplas ofta ihop med Google Ads och Google Search Console för att optimera analysen av hur ens marknadsföring och försäljning presterar.

Gamification

Marknadsföring genom gamification involverar användning av någon form av spel eller lek i interaktionen. Med gamification-marknadsföring ökar användarengagemang då det per automatik lockar regelbundenhet och bygger kundrelationen. Detta förekommer ofta i appar som säljer utbildning om till exempel språk.

Konvertering

Uppstår när ett definierat mål på din webbplats uppfylls av en besökare – till exempel köp, prenumeration på ett nyhetsbrev eller nedladdning av en rapport.

KPI (Key Performance Indicator)

Key Performance Indicator är mätetal eller nyckeltal som hjälper dig att utvärdera företagets prestationer i förhållande till uppsatta mål.

Kundresa

Kundresan är den väg och struktur som en användare tar från att först komma i kontakt med ett varumärke, tjänst eller produkt till att den konverterar och blir en återkommande kund.

Lead

En potentiell och köpmogen kund inom din målgrupp som tar del av ditt innehåll.

Lånade kanaler

Facebook, Twitter och Instagram är exempel på lånade kanaler som du använder på de specifika plattformarnas villkor. Du styr inte över vilket innehåll som premieras och har ingen kontroll över när och hur avgörande algoritmer ändras.

MA (Marketing Automation)

En metod som gör det enkelt att samla in data om till exempel besökare på en webbplats eller prenumeranter på ett nyhetsbrev för att fånga upp leads och konvertera dem till kunder. System som till exempel HubSpot erbjuder en helhetslösning med CMS och marketing automation i ett.

Nollmätning

Mätning av nuläget inför en förändring, till exempel lanseringen av en ny hemsida, för att få konkreta bevis på att insatsen lett till exempelvis fler besökare eller konverteringar.

Native

En digital annons i form av redaktionellt innehåll med samma känsla och format som resterande innehåll på den webbplats där den publiceras.

Omni

Att skapa en omni-upplevelse i marknadsföring handlar om att bygga en sömlös och integrerad kundupplevelse över flera plattformar. Termen används ofta inom e-handels och detaljhandeln där flera kanaler integreras för kunderna likt hur H&M kombinerar fysisk butik med en app, webbplats och andra digitala kundverktyg.

Organisk räckvidd

Antal personer som ser ett inlägg för att en vän gillat, kommenterat eller delat den – och inte för att du betalat för att de ska se den.

Persona

Genom att levandegöra din målgrupp med fiktiva personer, så kallade personas, underlättar du innehållsproduktionen och höjer träffsäkerheten.

Responsiv webbdesign

En responsiv sajt ser lika bra ut på desktop som på mobil och läsplatta – med en dynamisk layout som anpassar sig efter besökarens bildskärmsstorlek och upplösning.

Retargeting

Retargeting handlar om att marknadsföra mot användare som tidigare uttryckt intresse för ditt varumärke, produkt eller tjänst. Det är en grundbult inom digital marknadsföring som syftar till att öka konverteringar.

SEM (Search Engine Marketing)

Search Engine Marketing innebär att du betalar för att hamna högre upp i sökresultatet, i sökmotorernas annonslösningar.

SEO (Search Engine Optimisation)

Search Engine Optimisation är samlingsnamnet för optimering av en webbplats och dess innehåll med syftet att ranka så högt som möjligt i sökmotorernas sökresultat.

Sponsrat innehåll

Innehåll som visas för en utvald mottagare i en lånad kanal, för att du som avsändare investerat en annonspeng.

UGC (User Generated Content)

Användargenererat innehåll är det innehåll som dina användare genererar. Det är en del av innehållsmarknadsföringen som är lätt att dela och kan resultera i ökad varumärkesmedvetenhet, men även potentiella nya kunder.

UX (User Experience)

User experience är användarens upplevelse av ditt innehåll – central i all digital kommunikation.

Ägda kanaler

Kan vara en kundtidning, en blogg eller en hemsida – som du själv äger.

gabiella dahlstedt
Behöver du en strategi för att ta dig an något av dessa marknadsföringsord?   

Vi hjälper dig planera, producera och distribuera kreativt och engagerande innehåll som driver din försäljning, bygger ditt varumärke och hjälper växa din affär.

Gabriella Dahlstedt, COO

[email protected] | +46 (0)76 527 54 49

Kontakta mig här