Kund

Hjärt-Lungfonden

Tjänster
  • Koncept
  • Foto/filmning
  • Redigering
  • Ljud
Med en korsbefruktning av film och animation skapade Appelberg en instruktionsfilm utan att göra en instruktionsfilm. Det är najs att rädda liv, och man får en friend för life! Hjärt-Lungfonden vågade kommunicera ett livsviktigt budskap med humor och vann en ny och ung målgrupp.

Uppdrag

Hjärtlungräddning ska helst ske inom en minut och därför är det så viktigt att någon medmänniska vågar gripa in när olyckan är framme. Alla kan rädda liv, och det är bättre att göra något än ingenting alls. Det var budskapet som Hjärt-Lungfonden gav Appelberg i uppdrag att formulera i en instruktionsfilm.
Hjärt-Lungfonden har en bra räckvidd i åldern 35–55 år men har svårt att nå den yngre publiken mellan 15 och 35 år. Instruktionsfilmen skulle därför fokusera på en ny, yngre och hittills svårnådd målgrupp.
Målet med filmen var att nå ut med budskapet att alla kan rädda liv. Att förmedla tydlig, enkel och livsviktig kunskap som gör att mottagaren vågar ta steget och gripa in och utföra hjärtlungräddning när det behövs. Med en yngre målgrupp i sikte var utmaningen att gå utanför den traditionella instruktionsfilmens ramar och hitta ett nytt och engagerande format.

Lösning

För att fånga de ungas uppmärksamhet krävdes en film som var underhållande utan att ge avkall på sitt livsviktiga budskap. Lösningen blev en spännande korsbefruktning av film och design där en skådespelare i ett lite för rappt tempo berättar om en regnig måndag på väg hem från jobbet när han räddar livet på en man som fallit ihop. Den frispråkiga och kaxiga monologen varvas med animerad actionfilm som tillsammans visar hur enkelt man kan rädda en människas liv. En kortare teaserversion publicerades på Facebook och Instagram och filmen distribuerades sedan på Facebook och Väntrums-TV.

Effekt

Filmen nådde på Facebook (sponsrad) 442 602 personer i åldern 15–35 år, vilket är en enorm framgång för Hjärt-Lungfonden hos en tidigare svårnådd målgrupp. Men även i åldersspannet 36–55 år var filmen framgångsrik med en räckvidd på 387 566. Dessutom visades den på Väntrums-TV vilket innebar en ytterligare exponering på drygt 2 miljoner. Genom att våga gå utanför gamla kommunikationsmönster har Hjärt-Lungfonden hittat en ny röst som engagerar den tidigare svårnådda unga målgruppen, men utan att nonchalera sina trogna mottagare. Och därmed fördubblat chanserna till att nå ut med sitt budskap om hur man kan rädda liv.

Vill du veta mer?