AppelbergDistributionSociala medier

4 tips på hur du jobbar smartare med sociala medier

By September 25, 2023 No Comments

Det kan vara svårt att hålla sig uppdaterad på alla nya funktioner och uppdateringar i sociala medier. Sofia Hagberg, vår projektledare i digitala kanaler, ger fyra tips på hur du kan jobba smartare på Linkedin och Meta.

Att lägga till nya verktyg och funktioner kan kännas jobbigt. Men många av funktionerna är enkla och värda att prova, oavsett vilken kanal du jobbar med. I förlängningen kan de spara tid.

4 tips på funktioner som kan hjälpa ditt företags närvaro framåt

Schemalägg inlägg
Effektivisera genom att schemalägga inlägg i förväg. Det innebär att du kan maximera produktionen av inlägg när du är som mest kreativ eller helt enkelt när du har tid. Det minskar stressen.

Numera behöver du inte använda ett externt verktyg för att schemalägga innehåll, både i Linkedin och Metas kanaler går det att schemalägga inlägg direkt i plattformarna.

Lägg till ALT-text, ALT-tagg, ALT-beskrivning
Olika namn men begreppen innebär  samma sak. En ALT-text är en kort beskrivande text som förklarar vad ditt inlägg innehåller, både ditt textinnehåll men framför allt ditt bild- eller videomaterial. För många organisationer är detta dessutom ett krav eftersom det behövs för att personer som använder skärmläsning ska kunna förstå innehållet.

Detta är även effektivt när du vill att ditt innehåll ska prestera bättre. Algoritmen kan med ALT-text till bilder och videor enklare avgöra vad innehållet handlar om. Vilket resulterar i att fler personer utanför din följarskara, som intresserar sig för samma ämne, får upp inlägget i sitt flöde. Och därmed ökar den organiska spridningen.

Interagera med målgruppen genom plattformarnas interaktionsfunktioner
Alla minns vi väl då våra Linkedinflöden svämmade över av omröstningar. Idag ser vi det inte lika ofta. Men polls/undersökningar kan fortfarande vara väldigt effektivt och bidra till en bra mix i flödet. Tröskeln för att få följarna att interagera är låg och undersökningar kan ge värdefulla insikter om målgruppen. Verktyg för detta finns i de flesta plattformar och bör implementeras löpande. Men varning för att använda undersökningar för ofta. Då är det risk att  straffas  av algoritmerna för ”like-fiske” och även att trötta ut följarna.

Var själv lika aktiv med communityt som du vill att dina följare ska vara. Ha som rutin att varje gång du publicerar ett inlägg, kommentera minst tre andra inlägg. Det ger ditt företag större synlighet och du kan utnyttja andras inlägg för att driva mer trafik till din egen sida. Ju längre tid du stannar kvar i plattformen desto mer gillar algoritmen dig. Och glöm inte bort att besvara kommentarer som dina egna inlägg får, det är superviktigt!

Skicka nyhetsbrev på Linkedin
Kanske har din verksamhet redan ett mejlutskick eller nyhetsbrev som går ut till kunder, medarbetare eller branschfolk varje månad. Men för stora organisationer kan det vara svårt att få med allt som kan tänkas vara relevant utan att göra utskicket för långt och fullproppat med information.

Med Linkedins nyhetsbrevsfunktion kan din företagssida ha fem olika nyhetsbrev som man skickar ut dagligen, veckovis, varannan vecka eller varje månad. Detta göra det möjligt att skapa mer specifika nyhetsbrev som riktar sig till olika målgrupper. Ett annat plus är att ditt företag eller du som ansvarig kan diskutera och svara målgruppen direkt i kommentarsfältet som adderas under respektive utskick!

Vill du veta mer om hur du effektiviserar din närvaro på sociala medier?

Kontakta Sofia på [email protected] | +46 (0)70 483 17 24

Hör av dig så berättar jag mer!