AppelbergÅrsredovisningContent marketingDesignLäsvärtPrint

Kundtidningar och magasin bygger B2B-relationer

By November 3, 2022 No Comments
Bygg relationer med kundtidningar

Vad är det som är speciellt med en kundtidning? Det tryckta formatet har självklara fysiska egenskaper vi alla kan relatera till. Känslan att hålla i ett magasin och ta på papprets struktur mellan fingrarna. Doften av ett nytryckt exemplar. En spännande layout på varje uppslag som lockar till läsning.

En kundtidning erbjuder en helt annan redaktionell dynamik än vad en skärm gör. Kortare och längre texter varvas effektivare med bilder vilket skapar en behaglig läsupplevelse som bidrar till en längre lästid. Det är en välbehövlig och efterlängtad paus från det digitala där print ger dig många fördelar i din B2B-kommunikation.

4 anledningar varför en kundtidning är bra inom B2B

  • En kundtidning bygger B2B-relationer över tid och skapar en lojal målgrupp.
  • Genom ett magasin stärker ni ert varumärke och kan nå enskilda målgrupper med riktad kommunikation.
  • Print ger en premiumkänsla och sticker ut när mycket av innehållet idag är digitalt.
  • Ett tryckt magasin ger er möjlighet att sticka ut grafiskt och ta ut svängarna i er kommunikation.

Kundtidningen har fått förhöjd status

När din kund bytt om från arbetskläder till mysbyxor och sätter sig för att bläddra i din kundtidning uppstår ett relationsbygge som få andra marknadsföringskanaler kan matcha. I takt med att tidningar fått det kärvare att överleva och digitaliseringen har bidragit till att många publikationer läggs ner har det tryckta magasinet samtidigt fått en förhöjd status.

Print förknippas med en känsla av premium och lite lyxigare innehåll. Det är en kanal som får din mottagare att känna sig utvald och ompysslad.

“Kundtidningen och andra tryckta magasin sägs ha fått en förhöjd status. Varför? Därför att det får mottagaren att känna sig utvald, skapar en svårslagen innehållsupplevelse och bygger trogna relationer.

Magasin är överlägset för djup kommunikation

Kundtidningar är ett samlingsbegrepp för en ganska stor tidningsfamilj. Här räknas tidningar från företag till företag (B2B), tidningar från företag till privatpersoner (B2C) och tidningar från organisationer till deras medlemmar (medlemstidningar). De har delvis olika uppdrag, men alla har samma styrka att skapa långa och trogna relationer med mottagarna.

Forskning har visat tendenser på att digital text är svårare att läsa än tryckt, samt att tryckta texter kan ge bättre läsförståelse. Den röda tråden i resultaten är det tryckta formatets överlägsna förmåga att fånga och behålla mottagarnas uppmärksamhet. Det gör de så pass bra att tidningar kallas för ”25-minutersmediet”, efter den genomsnittliga lästiden.

Tips för lyckad printkampanj

För att lyckas med din tryckta tidning och göra din printkampanj en framgång finns det mycket att tänka på. Här kan du läsa några korta tips om vad du ska tänka på när du börjar gå i tankarna för att lansera en företagstidning.

1. Ta experthjälp

Samarbeta med ett företag som är expert på att göra just magasin och andra typer av printade produkter.

2. Tänk utifrån och in

Tidningen ska beskriva ditt företags stora fördelar, men utifrån kundens perspektiv och intresseområden.

3. Ha en plan

Sätt upp mål för tidningen – till exempel antal läsare, genererade köp eller kontakter – och tillförsäkra er om att avsedd målgrupp faktiskt får tidningen.

4. Gör läsarundersökningar

Säkerställ att tidningen når uppsatta mål. Gärna årligen.

5. Avsätt tid och resurser

Planera för en utgivning med minst tre nummer per år.

6. Korsbefrukta

Ge tidningen liv även utanför papperssidorna, i andra kanaler.

Gabriella Dahlstedt är tf. vd på Appelberg Content Agency och expert på kundtidningar.Vi har jobbat med print i över 30 år

Tidningar skapar en svårslagen innehållsupplevelse och bygger lojala relationer. På Appelberg kan vi hjälpa dig med olika typer av tidningar och magasin, årsredovisningar, foldrar, broschyrer med mera.

Vi hjälper dig med allt ifrån koncept, grafisk identitet och produktion till läsarundersökningar och rådgivning kring distribution.

Kontakta mig så berättar jag mer