ContentplanDistribution

Så skapar du en distributionsstrategi för content marketing

By February 2, 2023 No Comments
Illustration av två människor som kommunicerar på olika vis och visar vikten av en bra distributionsstrategi i marknadsföring.

En distributionsstrategi för marknadsföring skapas främst med mottagaren i åtanke. Genom att bryta ner er kommunikation i mindre delar blir det lättare att förstå din målgrupp. På så sätt kan du skapa mer relevant innehåll som hjälper dig att nå och engagera målgruppen, samtidigt som du skapar affärsnytta.

En av de viktigaste sakerna när du sätter upp en distributionsstrategi är att fokusera på ett antal områden som matchar din mottagares intressen och sedan prioritera de kanaler där den målgruppen befinner sig. Börja med att fråga dig dessa saker och låt det utgöra grunden för din strategi.

  • Vad är det vi vill kommunicera?
  • Varför ska vi kommunicera detta?
  • Vilka vill vi nå med denna kommunikation?
  • Var befinner sig de målgrupper vi vill nå?
  • Vad är målet och effekten vi vill uppnå med denna kommunikation?

Detta ger dig underlag för att producera och publicera relevant och kanalanpassat innehåll som ger bättre effekt. Men glöm inte att utvärdera och hålla koll på datan. Det är där du får svaren på vad du ska göra mer och mindre av.

Fem snabba tips för att skapa en distributionsstrategi för content marketing
  1. Ha tydliga mål med vad du vill uppnå.
  2. Våga prioritera – kill your darlings.
  3. Skapa kvalitativt innehåll för rätt kanal.
  4. Anpassa innehåll och kanalval efter målgruppen – relevans är A och O!
  5. Mät, optimera & analysera – utgå från datan. Gör om, gör rätt!
De vanligaste misstagen med en distributionsstrategi

Det är lätt att bli överväldigad när det finns så många olika distributionskanaler tillgängliga. Känns det överväldigande riskerar det att resultera i att du blir passiv och inte gör något, men det är likväl en risk att försöka vara tillgänglig överallt. Det kan i stället resultera i lägre kvalitet på ditt innehåll och att du spenderar tid på kanaler där din målgrupp inte är aktiv.

På samma sätt blir ditt innehåll irrelevant när du utgår mer från dina egna intressen snarare än vad din målgrupp engageras av. Detta är ofta en konsekvens av det vanliga misstaget att inte följa upp hur ens innehåll presterar och analysera den data du har tillgänglig.

Genom att analysera dina resultat när du testar dig fram. Efter en initial analys av din målgrupp och vilka kanaler du ska agera i behöver du publicera olika typer av innehåll, observera data och avgöra vad som genererar de resultat som du önskar.

En bra strategi förstår målgruppen

En bra distributionsstrategi kräver en tydlig uppfattning om vilka målgrupperna är och vilka mätbara mål man har med sin innehållsmarknadsföring.

För att förstå din målgrupp är det alltid en bra idé att arbeta nära de som har kontakt med dem för att få med deras perspektiv, det kan till exempel vara bra att involvera säljavdelningen för att få viktiga insikter om era kunder.

Man ska inte heller underskatta behovet av att få ett objektivt utifrånperspektiv – det är ju därför marknadsföringsbyråer ofta arbetar med att ta fram just distributionsstrategier.

Isabel Svensson ny head of distribution Vi är experter på digital marknadsföring

Utan en distributionsstrategi för er innehållsmarknadsföring är det svårt att nå maximal effekt. Vi på Appelberg kan hjälpa dig med strategi, distribution, produktion och mer för att du ska nå ut till din målgrupp.

Jag heter Isabel Svensson och är Head of Distribution på Appelberg. Kontakta mig om det är något du undrar eller behöver hjälp med så tar vi det därifrån!

Kontakta mig!