AppelbergDigitaltSociala medier

Utgå från storytelling i ert innehåll

By November 22, 2023 No Comments

Vilka berättelser finns kring ert företag, era produkter eller era medarbetare? Låt dem inspirera och skapa en mer levande bild av ert varumärke. Storytelling stöttar även kundresan och guidar er målgrupp fram till köpbeslut.

Varför ska ni använda storytelling i er kommunikation?
Matnyttig information i all ära, men för att bygga relation till era kunder behöver ni också bjuda på något som engagerar och intresserar målgruppen. En historia som ger en målande bild av hur era tjänster löst ett problem för någon är betydligt mer lättsmält än en hårdkokt faktatext. Och mycket mer intressant att läsa om eller se i en video.

Berättelsen som verktyg för att förmedla och sprida information har funnits sedan urminnes tider. Att sätta en historia i en kontext och presentera den på ett fängslande sätt gör den minnesvärd – nu som då. En bra presenterad berättelse skapar associationer och bilder hos mottagaren så att den enklare fastnar i långtidsminnet vilket i sin tur ökar sannolikheten att sprida den vidare till andra. Den här typen av berättande är grunden inom content marketing.

Storyn i fokus
Istället för att beskriva ”vad” ert företag gör – fokusera på ”hur” och ”varför”. Vilka använder sig av tjänsten eller produkten, hur gör de och framför allt vilka problem löser det för kunden. En verklig historia bygger förtroende och hjälper era potentiella kunder att få en tydligare bild av er tjänst. Under kundresan, oavsett om den handlar om att sälja en tjänst eller att hitta nya medarbetare, har målgruppen olika behov och det gäller då att jobba med olika typer av stories eller innehåll för att möte dem där de finner sig i processen.

Kundcase är ett klassiskt sätt att förmedla hur ert företag hjälpt en kund. Låt kunden själv berätta vilka utmaningar de stod inför och hur era tjänster eller produkter har hjälpt dem. Men det finns säkert en mängd andra historier som kan bygga storyn kring ert varumärke. Har kanske den nya mötespolicyn på arbetsplatsen skapat bättre stämning och nöjdare medarbetare? Eller har ditt företag ett samarbete med andra företag för att utbyta idéer? Kanske sponsrar ni en lokal idrottsförening som aktiverar barn och ungdomar? Historierna finns där om du tänker efter – det gäller bara att paketera dem väl och lyfta dem för fler att ta del av.

I vilka kanaler ska ni jobba med storytelling?
Det enkla svaret är alla. Om du tänker efter så möts du av varumärkesbyggande och guidande innehåll i alla möjliga kanaler och storytelling kan se ut på många olika sätt. Kundresan består av flera steg och oavsett var er målgrupper befinner sig för stunden behöver de stöd och bekräftelse genom rätt och engagerande innehåll.

För att jobba effektivt med stroytelling är det bra att planera allt innehåll i en contentplan. I en tidigare publicerad artikel berättar vi mer om hur du tar fram en bra contentplan och varför den behövs. 

gabiella dahlstedt

Vill du veta mer?

Mitt namn är Gabriella Dahlstedt och jag är COO. Kontakta mig gärna på [email protected] |
+46 (0)76 527 54 49

Hör av dig så berättar jag mer!