AppelbergDigitalt

Så maxar du effekten av årsredovisningar – 5 bästa tipsen

By January 19, 2024 No Comments

Fullt upp med års- och hållbarhetsredovisningen? Vi förstår om det är körigt. Men skänk redan nu en tanke åt hur ni få spinn på innehållet – så att så många som möjligt nås av budskapen. Här är våra fem bästa tips.

Års- och hållbarhetsredovisningen är inte bara en suverän sammanfattning av företagets prestationer under året. Det är förstås också en viktig kommunikationskanal för att komma ut med vision, värderingar och konkreta hållbarhetsinsatser.

Samtidigt som vi vet att det är viktigt att hålla ett always on-perspektiv med investor relations-kommunikationen är rapporten ofta en årlig urladdning – en gediget genomjobbad publikation där företagets centrala budskap och berättelser finns kondenserade.

Utnyttja därför rapporten för att maxa effekten av allt arbete som är nedlagt i rapporten. Här är våra tips.

1. Anpassa innehållet för målgruppen
En no-brainer såklart. Använd enkelt och rakt språk där den breda allmänheten hänger, medan analytiker och investerare kan vara intresserade av tekniska detaljer, nyckeltal och specifika hållbarhetsindex. Klart är att autencitet, konkreta bevis och transparens blir allt viktigare i hållbarhetssammanhang. Där kan informationsgrafik, animationer och andra visuella element stötta för att göra informationen tydlig och lättförståelig.

2. Utnyttja interaktiva digitala medier
Gör användningen av digitala plattformar till en fördel. Infoga interaktiva diagram, videor och andra multimediaelement för att göra års- och hållbarhetsredovisningen mer engagerande. Detta ökar inte bara förståelsen utan ökar också chansen att innehållet delas på sociala medier.

3. Ta vara på berättelserna
Årsredovisningen är inte bara en torr sammanställning av siffror. Här finns ofta spännande berättelser som illustrerar företagets resa och framgångar. Ta vara på dem i de sociala kanalerna. Mänskliga berättelser och framgångssagor ger en emotionell koppling och gör att vi kommer ihåg det vi läst.

4. Var aktiv
Här finns det mycket att göra. Ta fram en distributionsstrategi som täcker allt från betalda kampanjer i sociala kanaler, sökordsmarknadsföring eller poster för dina följare. Dela korta klipp, nyckelresultat och grafik för att skapa uppmärksamhet. Följ upp engagemanget och gå gärna själv in i dialog med användarna.

5. Sätt en tydlig call-to-action (CTA)
En tydlig uppmaning till handling fungerar ofta väldigt bra i sociala kanaler – och ger dessutom en möjlighet att jobba datadrivet med analyser. CTA kan vara att besöka företagets webbplats för ytterligare information, prenumerera på nyhetsbrev eller delta i evenemang. En stark CTA ger läsarna en väg att följa upp och engagera sig mer med företaget.

Vill du veta mer?

Vill du ha hjälp med att få bra genomslag med års- och hållbarhetsredovisningen? Prata om distributionsstrategier och smarta kampanjer i sociala kanaler? Eller om informationsgrafik, animationer, film och design? Hör av dig till Isabel Svensson, Head of Distribution, eller Per-Ola Knutas, senior konsult.