Vi spenderar i snitt 2,5 timme per dag på online video.

 

Under de senaste åren har vi sett hur internetanvändarnas beteenden och närvaro på sociala medier kraftigt går mot det rörliga innehållet.

 

Oavsett målsättning så fyller video en stor funktion – det stärker relationen till följare och bygger varumärket – men det gäller att kunna anpassa och paketera innehållet på ett effektivt och smart vis för målgruppen.

Här är sex tips för hur du lyckas med video på sociala medier.

 

1. Anpassa efter din publik

Idag är det viktigare än någonsin att skapa innehåll utifrån målgrupp, syfte och plattform. Då kommer ni få mer personligt och relevant innehåll som också gör att ni får ett större engagemang och genomslag hos publiken.

2. Short video-format

Försök att hålla dina videos i ett inte allt för långt format. Givetvis beror detta på vilken plattform du ska publicera på, och vad syftet med videon är, men i det stora hela bör kortare videos prioriteras på de flesta kanalerna.

3. Var konsekvent

Säkerställ att ni hittar er nisch och ert tillvägagångssätt att producera rörligt innehåll på. Detta är något som både uppskattas av algoritmen och skapar igenkänning hos publiken.

4. Glöm inte att texta

Även om ljud börjar komma tillbaka så kollar fortfarande flest utan ljud. Är din video inte textad riskerar du att tappa många tittare. Undertexter hjälper också algoritmen att lättare identifiera vad din video innehåller, vilket gör att ditt företag kan hamna högre upp i social search.

5. Håll dig uppdaterad

Alla trender på sociala medier är inte aktuella för just ditt företag men det är ändå bra att hålla sig uppdaterad. Även om det är innehåll från företag i helt andra branscher eller från privatpersoner så kan det vara inspiration till hur ni kommunicerar med er publik framåt.

6. Analysera och förbättra

Detta är lika viktigt som själva skapandet. Utan analysen vet du inte om målgruppen engageras av din video. Att inkludera analys i ditt dagliga arbete kommer göra att du kan jobba mer kostnadseffektivt framåt och skapa ännu bättre innehåll.

Case:

Scania

Reportagevideo för Scania Autonomous

Uppdrag

 

Scania ville göra en reportagevideo om deras tester av självkörande lastbilar. Tillsammans med kunden kom vi fram till att vi ville ha en populärvetenskaplig känsla med lättsam fakta om Scanias autonomous-lösningar.

Vi intervjuade flera personer med olika roller med hjälp av Appelbergs egen journalist- och intervjuexpert Andrew Montgomery. Vi valde även att lägga in pedagogiska animationer som kunde förklara de olika tekniska delarna på lastbilarna.

 

Resultatet

 

Eftersom videon skulle publiceras på Scanias Youtube-kanal kunde vi producera en längre video. Och det lönade sig. Den långa versionen är än så länge den mest populära videon på Scanias nystartade Youtube-kanal.

Filmen skulle även publiceras på Instagram så vi gjorde flera kortversioner i 9:16. Versionerna hade olika vinklar och också olika längder för att testa vilken version som genererade bäst resultat. Vi valde också att lägga lite extra kärlek på att skapa tempo i klippningen för att få filmerna att fungera bättre i flödet på Instagram. Nedan kan ni också se två av kortversionerna.

Michel Megherbi Head of film på AppelbergVill du veta mer?   

Film och distribution är viktiga byggstenar i content marketing. Genom att tänka distribution först kan man skapa filmer för rätt målgrupp och kanaler som ger maximal effekt. Något vi på Appelberg gör varje dag. Kontakta mig om du vill veta mer.

Michel Megherbi, Head of Creative

[email protected] | +46 (0)76 876 49 81

Kontakta mig här