Så lyckas du med video i sociala medier

5 min läsning 18 april 2023

Idag lägger vi i snitt 2,5 timme per dag på onlinevideo. Det rörliga formatet har tagit över våra flöden på sociala medier och är här för att stanna. Här är 6 tips för att lyckas med onlinevideo.

Under de senaste åren har vi kunnat se hur internetanvändarnas beteenden och närvaro på sociala medier går mer åt det rörliga innehållet, både när det gäller underhållning men också i utbildande syfte. Den här utvecklingen gör att det blir desto viktigare för företag att addera video som en självklar del sin innehållsstrategi för sina plattformar. Framförallt när målsättningen är att stärka relationen till sina följare och bygga varumärke.

Video för olika syften
I rapporten “The State of Video Marketing” av Wyzowl kan vi se att hela 73 % svarar att de helst lär sig om en produkt eller tjänst genom short video. Att jämföra med 11 % som hellre läser en text eller 3 % som hellre deltar på ett webinar. Oavsett målsättning så fyller video en stor funktion – men det gäller att att kunna anpassa och paketera innehållet för målgruppen. Här är 6 tips för att lyckas med video.

6 tips för att lyckas med video på sociala medier
1. Anpassa efter din publik
Idag är det viktigare än någonsin att skapa innehåll utifrån målgrupp, syfte och plattform. Då kommer ni få mer personligt och relevant innehåll som också gör att ni får ett större engagemang och genomslag hos publiken.

2. Short video-format
Försök att hålla dina videos i ett inte allt för långt format. Givetvis beror detta på vilken plattform du ska publicera på, och vad syftet med videon är, men i det stora hela bör kortare videos prioriteras på de flesta kanalerna.

3. Var konsekvent
Säkerställ att ni hittar er nisch och ert tillvägagångssätt att producera rörligt innehåll på. Detta är något som både uppskattas av algoritmen och skapar igenkänning hos publiken.

4. Glöm inte att texta
Även om ljud börjar komma tillbaka så kollar fortfarande flest utan ljud. Är din video inte textad riskerar du att tappa många tittare. Undertexter hjälper också algoritmen att lättare identifiera vad din video innehåller, vilket gör att ditt företag kan hamna högre upp i social search.

5.Håll dig uppdaterad
Alla trender på sociala medier är inte aktuella för just ditt företag men det är ändå bra att hålla sig uppdaterad. Även om det är innehåll från företag i helt andra branscher eller från privatpersoner så kan det vara inspiration till hur ni kommunicerar med er publik framåt.

6. Analysera och förbättra
Detta är lika viktigt som själva skapandet. Utan analysen vet du inte om målgruppen engageras av din video. Att inkludera analys i ditt dagliga arbete kommer göra att du kan jobba mer kostnadseffektivt framåt och skapa ännu bättre innehåll.

Reportagevideo för Scania Autonomous
Ett annat tips att ha med sig i produktionen av videomaterial för sociala medier är att allt inte alltid behöver vara helt nytt. Ta vara på redan producerat material som är tänkt att användas för andra kanaler och klipp ner det i kortare format i flera delar. Perfekt att göra en längre intervju- eller presentationsfilm till en miniserie som är anpassat för sociala medie-formaten. Detta gjorde vi exempelvis för Scania med deras reportagefilm om självkörande lastbilar.

Scania ville göra en reportagevideo om deras tester av självkörande lastbilar. Tillsammans med kunden kom vi fram till att vi ville ha en populärvetenskaplig känsla med lättsam fakta om Scanias autonomous-lösningar. Vi intervjuade flera personer med olika roller med hjälp av Appelbergs egen journalist- och intervjuexpert Andrew Montgomery. Vi valde även att lägga in pedagogiska animationer som kunde förklara de olika tekniska delarna på lastbilarna.

Resultatet
Eftersom videon skulle publiceras på Scanias Youtube-kanal kunde vi producera en längre video. Och det lönade sig. Den långa versionen är än så länge den mest populära videon på Scanias nystartade Youtube-kanal.

Filmen skulle även publiceras på Instagram så vi gjorde flera kortversioner i 9:16. Versionerna hade olika vinklar och också olika längder för att testa vilken version som genererade bäst resultat. Vi valde också att lägga lite extra kärlek på att skapa tempo i klippningen för att få filmerna att fungera bättre i flödet på Instagram. Nedan kan ni också se två av kortversionerna.

 

Vill du veta mer?

Elin Sahlström