AppelbergÅrsredovisningContent marketingDesignLäsvärtPrint

Tryck i det tryckta – därför ska företag satsa på print

By May 11, 2022 No Comments
the power of print


Det har länge pratats om printdöden. Och visst, det stämmer att print inte är vad det en gång var och att det inte längre är en lika självklar del av alla företags kommunikation. Men det tryckta formatet är högst levande och har till och med fått förhöjd status som premiumprodukt. Studier visar att tidningar har bättre läsbarhet och aktiverar flera sinnen, som det digitala formatet ofta missar.

Vad är det som är så speciellt med det tryckta formatet? Där finns självklara saker som att hålla i ett magasin och känna papprets struktur mellan fingrarna, att förnimma doften av ett nytryckt exemplar och att lockas till läsning genom spännande layout på varje uppslag. Tilltalet och dynamiken i det redaktionella innehållet får vi inte heller glömma. Kortare och längre texter varvade med bilder ger en behaglig läsupplevelse, vilket också bidrar till längre lästid. Dessutom får man en välbehövlig och ofta efterlängtad paus från det digitala. Men det finns långt många fler fördelar med print!

Vad är då ett ”bra” magasin?

Tänk efter vilken tidning du själv tycker om, köper och läser på fritiden. Där har du svaret. Ett omslag som väcker ditt intresse och får dig att bläddra vidare. Ett reportage som fångar dig på några sekunder. Ett klokt citat som du tar med dig i vardagen. Längtan efter nästa nummer. En bra tidning ger denna svårslagna innehållsupplevelse.

Print passar utmärkt för ett nischat innehåll

Det tryckta formatet lämpar sig utmärkt för nischat innehåll. Som läsare får du en upplevelse i form av ett magasin som är paketerat för att appellera till en specifik målgrupp. Du får en fysisk produkt som adderar värde och kanske säger något om vem du är. Tidningar blir därför något man ofta sparar, eller rent av samlar på.

Tidningar ger ett kreativt svängrum

En tidning är mycket mer än text. Du tillåts ta ut de kreativa svängarna och sätta innehållet i olika kontexter med hjälp av relevans och design. Val av illustrationer, bilder, färg, form och papper skapar dynamik och en levande läsupplevelse. En snyggt layoutad tidning som samspelar med relevant innehåll ger läsaren premiumkänsla, och ert varumärke möjlighet att stå ut.

Bättre läsbarhet på papper

Skärmtiden ökar, samtidigt ser vi en längtan efter det analoga och ett långsammare flöde av information. Exempelvis visar studier att läsandet av böcker har ökat de senaste åren. Det är också ett faktum att det är bättre läsbarhet på papper än på skärm, därför är det också lättare att komma ihåg det du läser i tryck.

Ett bredare perspektiv = ökad kunskap

Ett magasin kan vara en ögonöppnare på ett annat sätt än digitalt innehåll. Det tryckta formatet inbjuder till att ta del av innehåll som du kanske inte annars skulle välja. I det digitala formatet är det lättare att enbart gå direkt till det du är mest intresserad av – och troligen redan vet.

Inga algoritmer att ta hänsyn till

Innehållet i en tidning genomgår alltid en noggrann kvalitetskontroll och korrekturrundor. Det medför att innehållet i det tryckta formatet är trovärdigt, ofta tidlöst och av mycket hög kvalitet. Det finns heller inga algoritmer som styr vilka som nås av avsändarens kommunikation att ta hänsyn till.

Print vs digitalt är en myt

Det finns inget antingen eller där print och digitalt konkurrerar ut varandra. Print föds ur det digitala och vice versa, kanalerna kompletterar varandra och ingår i samma ekosystem av content. Båda delarna är viktiga, men talar till målgruppen på olika villkor. Idag satsar även stora, traditionellt digitala företag, exempelvis Netflix, på print.

Gabriella DahlstedtVi är experter på print

Tidningar skapar en svårslagen innehållsupplevelse och bygger lojala relationer. På Appelberg kan vi hjälpa dig med olika typer av tidningar och magasin, årsredovisningar, foldrar, broschyrer med mera. Vi hjälper dig med allt ifrån koncept, grafisk identitet och produktion till läsarundersökningar och rådgivning kring distribution.

Kontakta mig så berättar jag mer

6 snabba för en framgångsrik tidning:

1. Ta experthjälp
Samarbeta med ett företag som är expert på att göra just magasin och andra typer av printade produkter.

2. Tänk utifrån och in
Tidningen ska beskriva ditt företags stora fördelar, men utifrån kundens perspektiv och intresseområden.

3. Ha en plan
Sätt upp mål för tidningen – till exempel antal läsare, genererade köp eller kontakter – och tillförsäkra er om att avsedd målgrupp faktiskt får tidningen.

4. Gör läsarundersökningar
Säkerställ att tidningen når uppsatta mål. Gärna årligen.

5. Avsätt tid och resurser
Planera för en utgivning med minst tre nummer per år.

6. Korsbefrukta
Ge tidningen liv även utanför papperssidorna, i andra kanaler.

Vill du få fler tips, inspiration och insikter inom content marketing?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.