AppelbergDigitaltSociala medier

5 spännande spaningar från Svenskarna och internet 2023

By October 16, 2023 No Comments

Användningen av sociala medier fortsätter att öka samtidigt som digital integritet blir allt viktigare för Sveriges internetanvändare. Det är några av insikterna från Internetstiftelsens nya rapport. Här är fem fynd från Svenskarna och internet 2023.

1. Poddar ökar i alla åldersgrupper
Rapporten visar att lyssnandet på poddar ökar hos både män och kvinnor under 2023 i alla åldersgrupper, både på vecko- och daglig basis. Störst har ökningen varit hos 80-talister, men lyssnandet ökar även hos barn och ungdomar. Sveriges mest lyssnade poddar 2023 visar att vi både vill bli underhållna och lära oss saker. Exempel på poddar som toppar listan för 2023 är P3 Dokumentär (SR), Flashback Forever, Creepypodden (SR) och P3 Historia (SR).

2. Nyhetskonsumtionen i sociala medier ökar bland unga
Tv-kanaler har topplaceringen när det kommer till nyhetskällor för dem som är födda på 90-talet eller tidigare. De som är yngre konsumerar nyheter mest genom i sociala medier, framför allt Tiktok och Youtube där innehåll från profiler och politiker dominerar. Samtidigt svarar ungdomar att de har ett högre förtroende för exempelvis SVT. Många ställer sig nog frågan om hur bra och tillförlitligt det är att unga primärt konsumerar nyheter från sociala medier, men rapporten visar även att allt fler, även i de yngre målgrupperna, är mer källkritiska i sin nyhetskonsumtion än tidigare.

3. Digital integritet vs icke-digital integritet:
I årets rapport tar Internetstiftelsen upp digital integritet och vad svenskarna tycker om insamling av data på internet. Allt fler i alla åldersgrupper har i dag en negativ inställning till insamling av personlig data på nätet, och merparten vill inte få direktriktad reklam som baseras på internetanvändningen. Samtidigt är en stor del positiva till kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentliga platser, liksom att låta polisen ta del av privata konversationer på nätet vid misstanke om brott.

4. Vilka plattformar använder svenskarna mest?
De tre största plattformarna är Youtube, Facebook och Instagram där man ser att Facebook är den enda vars resultat sjunkit från förra året. Youtube och Instagram ligger kvar på samma nivå  som förra året, medan vi ser en ökning i användarantal på plattformar som Linkedin, Tiktok och X (Twitter) under 2023. Användningen av plattformarna skiljer sig väldigt mycket mellan olika åldersgrupper, vilket gör att det blir ännu viktigare för företag att etablera sitt varumärke på fler plattformar men framför allt på rätt plattform.

5. Oro för att AI ska ha en negativ påverkan på samhället 
Årets rapport presenterar att 3 av 10 svenskar någon gång provat ett AI-verktyg. 25 procent av dem har svarat att ChatGPT var det verktyg de använde. Det är framför allt privat som svenskarna har provat AI. Det är stora skillnader mellan åldersgrupperna, hela 60 procent av dem som testat ett AI-verktyg är i åldern 18–34 år och siffran blir lägre högre upp i åldrarna. Idag ser man att användningen av AI-verktyg ständigt ökar, även på arbetsplatserna. Samtidigt finns det en oro. Hela 30 procent av Sveriges internetanvändare svarar att de är oroliga för att AI kommer att ha en negativ påverkan på samhället och framtiden.

Årets rapport kommer med både väldigt intressanta, men också något förutspådda slutsatser. Det är rimligt att vi kommer se en fortsatt stark uppgång när det gäller att arbeta med AI-verktyg under det kommande året, framförallt som ett arbetsverktyg.

Att användningen av de olika kanalerna skiljer sig åt är även något vi på Appelberg ser och att då jobba med en bra grundläggande analys och strategi för att maximera effekten är väldigt viktigt. Är du osäker på hur ditt företag bör tänka framåt kring sin digitala närvaro för att få maximal effekt? Vi hjälper er gärna med en digital analys och ser till att en tydlig strategi kommer på plats.

Är du nyfiken på att veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag med digital marknadsföring?

Kontakta Isabel, vår Head of Distribution på [email protected] | +46 (0)76 170 57 53

Hör av dig så berättar jag mer!