AppelbergDigitalt

AI-experten Sara Öhman: “Det autentiska kommer vinna”

By March 27, 2024 No Comments

Under 2023 var ”AI” förkortningen på allas läppar, men är det lika hett 2024? Vi pratade med Sara Öhman, expert på digital marknadsföring och AI, för att höra hur hon ser på utvecklingen.

Nu har ju AI funnits en tid, men vad tror du kommer vara det stora för kommunikationsbranschen under 2024?
– Jag tror att fler kommunikationsavdelningar kommer att börja jobba med heltäckande och ”färdigpromtade” modeller som erbjuder helhetslösningar för att hantera idéer, kampanjbriefer, mängder av innehåll och analys. Ett verktyg som kan göra detta är till exempel Jasper.ai.

Annars räknar jag med att de flesta kommunikatörer, marknadsförare och kreatörer kommer se AI som en självklarhet och använda det i någon form. Även AI-byråerna, som erbjuder både AI och människa, lär bli fler till antalet vilket vi redan har sett prov på under inledningen av 2024.

Finns det några nya verktyg som man ska hålla ögonen på?
– Exempel som vi har sett från Sora, Open AIs ”text till video”-tjänst som just nu testas, är något många blivit imponerade av. Dock tror jag att det är Adobe som kommer lansera de verktyg som kreatörer främst kommer använda framöver. Samma sak gäller för andra delar – existerande verktyg som de flesta redan använder kompletterar med nya AI-delar.  Microsoft Copilot för att effektivisera dagligt arbete är ett exempel och Google Looker Studio när det kommer till analys är ett annat.

När man jobbar med content marketing och är nyfiken på AI-verktyg – vad ska man tänka på?
– Ta dig tiden och gå in i detaljer. Det finns många goda prompt-exempel att kopiera, men försök också förstå hur en bra prompt byggs upp.

Det pratas ju en hel del om vikten av det mänskliga och autentiska när mycket innehåll skapas via AI. Hur ser du på det?
– Jag tror att det autentiska kommer vinna – framförallt i sociala medier. Visst, AI kan bjuda på viss underhållning, men jag tror att vi törstar efter autenticitet. Sen betyder det inte att vi inte kan höja vår “autentiskt” kreativa nivå genom att hämta insikter från AI-verktyg.

Till sist, vilka AI-verktyg kan du inte leva utan?
– ChatGPT, Gemini, Competitors APP. Jag har även himla kul med MidJourney och Runway. Privat använder jag CapCut för att klippa videos och Captions för att texta och översätta videos.

Läs även vår tidigare intervju med AI-experten Patrik Couch om AI-genererat innehåll och huruvida det är ett hot mot de som arbetar med innehållsproduktion.

gabiella dahlstedtÄr du nyfiken på hur vi kan hjälpa ditt företag med er hållbarhetskommunikation?

Kontakta Gabriella på [email protected] |
+46 (0)76 527 54 49