AppelbergContent marketingPodcast

Appelberg tipsar: så startar du din podd

By October 4, 2022 No Comments
starta podcast för ditt företag

Att starta en företagspodd är hyfsat enkelt och billigt. Du behöver två personer i ett rum med varsin mikrofon som sedan pratar. Men det betyder inte att resultatet alltid blir bra. Vi ger dig tre tips om vad du ska tänka på innan du startar en podd för ditt företag.

Så, du funderar på att starta en företagspodd? Grymt! Det är en fantastisk idé. En podd ger er möjlighet att bygga ert varumärke, lyfta fram medarbetare, utbilda nya som gamla kunder och mycket mer! Men det finns några saker att tänka på innan du lanserar en podd för företaget. Här har vi listat tre:  

1. Utgå från vad lyssnaren vill höra

Syftet med en företagspodd är inte att sälja dina produkter eller tjänster. En podd är till för lyssnaren. Vem vill lyssna 30 minuter av reklam om hur ditt företag är bäst? En bra företagspodd utgår från vad ens målgrupp vill lyssna på i förhållande till er expertis. Tänk efter själv vilken typ av podd du helst lyssnar på. Det handlar ofta om att bli underhållen, det kan också vara inspirerande eller rent av för nyfikenhet. Hur kan er kunskap och erfarenhet, med ert nätverk och medarbetare, skapa mervärde i ett poddformat om ämnen som rör er omvärld? 

2. Strukturera inspelningen

Det är viktigt att vara påläst och strukturerad när du spelar in en podcast. En inspelning utan riktning eller moderering landar lätt i ett planlöst snack som en lyssnare snabbt tappar intresse för. Precis som med text i en artikel behöver lyssnaren ledas i en diskussion. Därför ska du förbereda på ett ungefär hur inspelningen av er företagspodd kommer se ut. Ett enkelt schema över ämnen, ungefärlig tid och några stödord räcker långt. Gör dock inget manus, du vill inte förlora den spontana och inbjudande känslan en podd har. 

3. Bra ljud är viktigt

Har du försökt lyssna på en podd med dåligt ljud någon gång? Då vet du att det inte är hållbart. Oljud i bakgrunden, skramlig röstinspelning eller ojämna volymnivåer kan få vem som helst att vilja stänga av. Tänk på att ha tillgång till en bra miljö med utrustning som är testad och ger ett förväntat resultat. Till skillnad från att se en video eller läsa en artikel, så är allt som krävs av mottagaren att hen lyssnar. Se därför till att det sker så friktionsfritt som möjligt. 

Med en podd har du möjlighet att skapa en närmare relation till både befintliga och framtida kunder. Du skapar en personlig plattform där du kan nå ut med dina budskap och utbilda andra genom att ni i egenskap av experter kan tala till punkt i längre resonemang utan att det är en säljpitch. 

Det stärker ert varumärke och er trovärdighet, vilket i sin tur kan ge er nya kunder. Därför är en podd för ert företag en mycket stark kanal för att lyfta er verksamhet. 

Michel Megherbi Head of film på Appelberg

Behöver du hjälp med att starta er företagspodd?

Appelberg har erfarenhet av att producera podcasts både internt och externt. Michel Megherbi, Head of film, introducerar dig gärna i hur du kan komma igång med din.

Michel Megherbi

Head of film
[email protected] | +46 (0)76 876 49 81

Kontakta mig här!