Sociala medier

Analysen är avgörande för att få bättre resultat i sociala medier

By May 3, 2023 No Comments

Att lyckas med organisk trafik på sociala medier idag är svårt. Konkurrensen är stenhård och plattformarna vill ha dina annonspengar. För att få bra spridning gäller det att lägga lika mycket tid på analys och uppföljning som på själva innehållet. Här ger vår distributionschef Isabel Svensson tips på hur ni kommer i gång med analysarbetet.

Varför ska man göra en analys av företagets eller organisations sociala medier?

– För att få koll på om ni är på rätt väg mot sina uppsatta mål. Skapar vi innehåll som vår målgrupp vill ta del av, gör vi det i rätt kanaler och hur ser engagemanget ut? Målet med analysen kan till exempel vara att få fram vilket innehåll som triggar målgruppen till handling, för att framåt kunna skapa mer sådant innehåll.

Hur gör man en analys av företagets eller organisationens sociala medier presterar?

– Analysen kan vara större eller mindre. Jag rekommenderar att man veckovis följer upp resultaten och att man kvartalsvis gör en större analys och stämmer av mot uppsatta mål. Taktar vi som vi ska eller behöver vi tweaka strategin för att nå våra mål?

– Man kan läsa av statistiken med hjälp av verktyg som Buffer, Hootsuite och Emplifi. Men också använda sig av plattformarnas egna analysverktyg som är gratis och väldigt bra. För att göra analysen måste man utgå från målsättningen. Vill man bygga varumärkeskännedom, driva försäljning eller är kanske målsättningen att bygga ett community? Olika mål har olika mätvärden som man behöver följa upp.

Vilka frågor ska analysen ge svar på?

– Återigen, det beror på målet med kanalen. Här är några mätvärden som är bra att ha koll på och följa upp:

  • Räckvidd
  • Interaktioner, som likes, delningar, kommentarer och sparade inlägg.
  • Länkklick
  • Målgruppsdata som ålder, kön och geografiskt
  • Tittartid för video
Vilka saker är viktigast att tänka på?

– Tänk på att analysera utifrån era uppsatta KPI:er och målgrupper. Det är svårt att avgöra om något är bra eller dåligt om det inte finns mål att jobba mot. Och de i sin tur kan ju vara svåra att sätta om man inte är van att jobba med sociala medier. Som tur är finns det experter som kan hjälpa till, blink blink.

Vad måste finnas på plats för att komma i gång?

– Egentligen ingenting förutom en tydlig distributionsstrategi. Varje kanal måste ha sin egen strategi och målsättning. Målgrupperna har olika behov i olika kanaler, och man behöver därför anpassa innehållet.

– Man behöver också ha tid och tillgång till statistik i plattformarna. Sedan är det bara att grotta ner sig. Excel är bra att använda!

Vilka vanliga misstag görs och hur undviker man dessa?

– Att man inte har en tydlig strategi för sin distribution. Varje kanal måste ha sin egen strategi och målsättning. Målgruppen har olika behov i olika kanaler, och man behöver därför anpassa innehållet.

– Många publicerar exakt samma innehåll i flera kanaler. Det fungerar sällan. Men med enkla medel kan man paketera om så att innehållet blir skräddarsytt för respektive kanal.

Fem tips för att analysera av sitt företagets eller organisationens sociala medier:

  • Se till att strategin och målsättningen med kanalen är på plats.
  • Avsätt tid. Analys tar tid och måste få ta tid och utan analysen är det svårt att göra bättre resultat framöver.
  • Titta på relevant statistik. Du kan inte, och ska inte, ha koll på alla siffror i huvudet.
  • All statistik finns i respektive plattformar, men använd gärna Excel för att få en bättre överblick.
  • Exportera rapporterna och dela internt så att relevanta personer inom företaget eller organisationen också kan lära sig mer.
Vi är experter på digital marknadsföring

Utan en distributionsstrategi för er innehållsmarknadsföring är det svårt att nå maximal effekt. Vi på Appelberg kan hjälpa dig med strategi, distribution, produktion och mer för att du ska nå ut till din målgrupp.

Jag heter Isabel Svensson och är Head of Distribution på Appelberg. Kontakta mig om det är något du undrar eller behöver hjälp med så tar vi det därifrån!

 
Kontakta mig!