AppelbergDigitaltSociala medier

Metas nya prenumerationstjänst – så bör företag tänka framåt

By November 22, 2023 No Comments
content marketing

Meta lanserade i slutet av oktober en prenumerationstjänst som innebär att användarna nu kan använda plattformarna utan att se reklam. Men hur kommer det att påverka oss som annonsörer? Och hur kommer företag behöva arbeta framåt med sin organiska närvaro för att nå ut med sitt budskap? Isabel Svensson, vår Head of Distribution, svarar på frågorna som många företag funderar kring just nu. 

Under många år har ju betalt innehåll dominerat när det gäller att skapa effekt. Hur tror du att detta kommer påverkas av att Meta nu erbjuder ett annonsfritt flöde?
– För de privata användarna tror jag inte att det kommer bli någon större förändring just nu. Meta har själva sagt i sin pressrelease att de användare som väljer att fortsätta med gratisversionen och möta annonser, inte kommer uppleva någon skillnad på plattformarna. Den största skillnaden skulle jag säga finns hos oss annonsörer. Skulle denna prenumerationstjänst få ett riktigt genomslag kommer det givetvis bli svårare att nå vissa målgrupper med vår marknadsföring, och det kommer även ställa högre krav på att företagen själva arbetar med en större organisk närvaro.

På vilket sätt kan företagen redan nu börja arbeta för att inte riskera att sitta oförberedd ifall en större förändring eventuellt skulle ske?
– Vi har under en tid pratat med flera av våra kunder om att det har blivit allt viktigare att arbeta mer autentiskt och kvalitativt med den organiska närvaron, i kombination med den annonsering vi hjälper till med. Det är ingen nyhet att många av användarna på sociala medier är reklamtrötta, och vi har sedan en tid tillbaka sett en utveckling i att innehållsproduktionen för annonser blir mer likt för den organiska närvaron.

Börjar fler plattformar lansera liknande tjänster ser vi att det kommer bli ännu viktigare för företag att skapa en strategi för sin distribution för att kunna bibehålla sitt community på sociala medier, och utifrån det producera ett material som engagerar och skapar effekt direkt hos den rätta målgruppen. I en artikel som vi publicerat sedan tidigare går vi in djupare på varför en distributionsstrategi behövs samt hur du skapar en.

Hur skulle du säga att företag generellt ska tänka när det gäller att producera innehåll till sociala medier?
– Jag skulle säga att det framför allt handlar om vilken målgrupp du har tänkt att presentera innehållet för, vad vill du uppnå med inlägget och på vilken kanal du tänkt publicera. Plattformarna skiljer sig något åt men överlag ser vi att ett mer autentiskt och igenkännande innehåll ger större effekt på sociala medier i dag, än vad det typiska reklaminnehållet vi sett tidigare ger. Sedan är analysen en annan viktig aspekt i innehållsskapandet också, vad har tidigare fungerat bra och mindre bra? Skulle företagen i framtiden nå färre personer med sina annonser kommer det bli desto viktigare att man tar fram ett innehåll som man ser att målgruppen engageras av och som uppnår det vi önskar.

Är du nyfiken på hur ditt företag kan komma igång bättre med sin digitala närvaro?

Kontakta Isabel på [email protected] |
+46 (0)76 170 57 53

Hör av dig så berättar jag mer!