Content marketing

Vad är content marketing och varför ska du satsa på det?

By October 22, 2022 No Comments
content marketing

Content marketing är kommunikation som stärker relationen med din målgrupp, utan det primära syftet att sälja. Med hjälp av intressant och relevant information bygger content marketing varumärket, möjliggör en närmare relation med målgruppen och större lojalitet. Content marketing kan vara storyberättande eller innehåll som engagerar på något sätt. Lyckas man bra med content Marketing kan avsändarens position och försäljning i förlängningen förstärkas och öka. 

Content marketing – i ständig förändring

Förutom beskrivningen här ovan, så skulle vi på Appelberg säga att content marketing också innefattar ett löfte om att uppfylla alla företagares gemensamma marknadsföringsmål. Men precis som världen är i ständig förändring vilar också förutsättningarna och möjligheterna med content marketing på föränderlig mark.

Den typ av innehåll som fungerade förra året har antingen optimerats till fulländning, eller så är det bara inte aktuellt längre. Vi skulle därför vilja dela med att oss av några generella råd för content marketing.

Prioritera kvalitet framför kvantitet

Den utbredda digitala närvaron och det mediebrus som råder bland både privatpersoner och företag kan ge en stress att ditt företag måste finnas överallt. Vi kan lugna dig med att det behöver det absolut inte. För att lyckas med content marketing behöver du satsa på kvalitet och med andra ord inte sträva efter att göra allt samtidigt.

Gör en inventering och fundera över vilka kanaler som är relevanta för just ditt varumärke och om det finns resurser att administrera dem. Välj bort resten!

Anpassa innehåll efter kanal

Varje kanal har sina specifika förutsättningar, styrkor och målgrupper. Därför är publicering av samma innehåll i flera kanaler irrelevant. Vill du väcka engagemang behöver du lära känna kanalen och målgruppen som befinner sig där och därefter kan du anpassa ditt budskap. Ett stort tips är att ta fram en kanal- och innehållsstrategi för att planera och strukturera upp ditt innehåll.

Låt data visa vägen

Tiden då vi kunde kommunicera mot breda målgrupper är förbi. För att inte tappa mottagaren måste innehållet skräddarsys, annars riskerar ditt budskap att gå förlorat i mediebruset.

Låt data avgöra vad som fungerar och fortsätt optimera innehållet för ännu bättre räckvidd och eller engagemang. Framgångsrik content marketing är mottagarfokuserad och datadriven. Med hjälp av marketing automation-verktyg kan du sätta upp smarta kommunikationsflöden som säkerhetsställer att du levererar rätt innehåll, till rätt person, vid rätt tidpunkt.

Maximera med mediamix

Dagens digitaliserade människa har ett uppmärksamhetsspann på några få sekunder. För att behålla mottagarens intresse räcker det inte med en kvalitativ text utan också kvantitet i form av en utvald mediemix.

Beroende på vilken målgrupp ni vill tala till och vilket budskap ni vill ska höras så kan mediemixen se olika ut. Medierna i mediamixen måste fylla olika funktioner för att det ska vara lönsamt. En mediemix kan exempelvis vara sociala medier, display nätverk och print.

Engagera på djupet med podd

Intresset för poddar har exploderat de senaste åren. Formatet erbjuder dig att kunna gå på djupet i ämnen och som lyssnare är det enkelt att konsumera. Med andra ord har du goda möjligheter att göra avtryck med din podcast, om du gör den bra. För att lyckas krävs en stark story och kontinuitet.

En podd ger dig mycket tid tillsammans med din målgrupp och därför är det en mycket bra relationsbyggande kanal. Du kan låta din målgrupp få ta del av storys som annars inte hörs eller syns och de kan lära känna ert varumärke från flera och nya perspektiv.

gabiella dahlstedtVill du veta mer?   

Vi hjälper dig planera, producera och distribuera kreativt och engagerande innehåll som driver din försäljning och bygger ditt varumärke.

Gabriella Dahlstedt, COO

[email protected] | +46 (0)76 527 54 49

Kontakta mig här