AppelbergDigitalt

Höjdpunkter och trendspaningar – Appelberg summerar året

By December 19, 2023 No Comments

Andrew Montgomery, Nora Fogelström, Sofia Hagberg, Markus Ljungblom

Vilket år 2023 har varit! Mycket har hänt både ute i världen som givetvis även har påverkat oss precis som många andra bolag, men mycket har även hänt inom den digitala världen som vi är verksamma inom. Att utvecklingen av AI skulle gå så snabbt som den gjort hade vi svårt att tro när vi under vårens konferens diskuterade användningsområden och fick möjlighet att mer “leka runt” i programmen. Idag är det något som många av våra medarbetare diskuterar och använder varje dag i sitt arbete som ett naturligt hjälpmedel. Utvecklingen av hela det digitala landskapet fortsätter och är ständigt något vi behöver ha med oss i vårt arbete. 

Vi vill blicka tillbaka på några av våra medarbetares höjdpunkter med 2023 och därför bett fyra av våra medarbetare att berätta om ett projekt som legat extra varmt om hjärtat i år, men även vad de ser fram emot med 2024.  

Andrew Montgomery, vad har varit årets highlight enligt dig? Berätta om en produktion som varit extra rolig att genomföra under 2023.
– Jag har under året haft äran att jobba mycket med Seco Tools. Under december var jag delaktig i en filmproduktion som Appelberg gjorde tillsammans med Seco Tools i Fagersta, och jag fick äntligen möjligheten att träffa min närmsta kontakt Jennifer Gauffin för första gången efter ett par år av Teamsmöten. Det var roliga produktionsdagar och väldigt roligt att få bättre insyn i ett så intressant företag med häftiga produkter!

Vad ser du mest fram emot med 2024, i och med den utveckling vi ser?
– Jag ser fram emot att se vilka förändringar som kommer ske inom det redaktionella under nästa år. Vi ser att företagen behöver tänka till på många sätt när det kommer till deras digitala närvaro, i samband med ökade kostnader, trender och uppdateringar som kommer samt hur beteendet och användningen förändras hos användarna av digitala medier. Inom de branscher som våra kunder är verksamma i ser vi ofta att nya beteenden och förändringar appliceras i en långsammare takt, än vad det ibland gör i andra branscher. Men vi på Appelberg är duktiga på att anpassa oss till nya tillvägagångssätt och säkerställa att våra kunder är uppdaterade på förändringarna som sker, och jag ser att vi som arbetar med innehållsskapande har en spännande tid framför oss.

Slutligen, vilket är ditt bästa jultips?
– Min bästa jultips är att titta på 1951 filmen ’A Christmas Carol’, med Alastair Sim som Scrooge. Jag har sett den nästan varje jul i snart 20 år, och den glädjer och berör mig fortfarande varje gång.
En otrolig bra film baserad på en otrolig bra julberättelse av geniet Charles Dickens.

Andrew Montgomery, Engelsk redaktör och skribent

Nora Fogelström, vad har varit årets highlight enligt dig? Berätta om en produktion som varit extra rolig att genomföra under 2023.
En film som vi gjorde tillsammans med Prevent om säkerhetskultur och hur beteenden styr dessa. Ett roligt projekt med ett intressant ämne, där vi fick kombinera inspelning med animationer på ett lekfullt sätt. Var också ett väldigt bra samarbete med kunden där vi tillsammans kunde ta fram manus och koncept. Och det är ju alltid roligast när man får jobba tillsammans.

Om du får göra en framtidsspaning, vad tror du att vi kommer få se mer av inom film under 2024?
– Jag tror att Tiktok kommer att fortsätta påverka landskapet i takt med att fler och framför allt äldre personer tar sig in på kanalen (någonting jag som 30-plussare har lärt mig acceptera). Det opolerade och personliga kommer att slå igenom lite mer även på andra kanaler. Detta tror och hoppas jag också kommer leda till att vi ännu mer tänker story först. Inte “vad vill jag säga till mina kunder”, utan snarare “vad blir mina kunder underhållna/intresserade/aktiverade av”.

Slutligen, vilket är ditt bästa jultips?
– Julquiz med familjemedlemmar som inte bor i samma stad! Jag firar alltid med närmsta släkten, men kusinerna firar i Göteborg. Under pandemin så började vi med en ny grej – ett digitalt quiz! Sedan har vi fortsatt med det även nu. Mysigt sätt att få hänga lite med dem du kanske inte hinner med under julafton, utan att behöva hatta runt hela dagen. Det, och brysselkål. Älskar brysselkål.

Nora Fogelström, Projektledare och producent

Sofia Hagberg, vad har varit årets highlight enligt dig? Berätta om en produktion som varit extra rolig att genomföra under 2023.
– Helt klart både vår- och höstkampanjen vi tillsammans med Husqvarna gjort för deras lokala återförsäljare här i Sverige. Vi fick möjlighet att uppmärksamma återförsäljarna på deras lokala orter för att öka kännedomen om dessa och öka trafiken till den fysiska butiken. Vi har sett ett väldigt fint resultat av båda kampanjerna och har under 2023 fått ett väldigt fint samarbete med Husqvarna, som förhoppningsvis kommer leda till fler uppdrag inför 2024.

Vad tror du kommer bli viktigt för företag att tänka på inför 2024 gällande distribution och sociala medier?
– Jag tror absolut att flera företag kommer behöva göra ett rejält omtag om sina sociala medier inför 2024, och arbetar man inte utifrån en satt strategi idag kommer man att inse, den hårda vägen, varför det behövs. Vi ser att det blir allt viktigare för företag att ha en tydlig distributionsstrategi och producera ett innehåll som är rätt anpassat för den aktuella målgruppen, aktuella målsättningen och framför allt för den aktuella plattformen. Det går inte längre att köra ut samma innehåll på alla kanaler och hoppas att det funkar.

Slutligen, vilket är ditt bästa jultips?
– Paketlekar! Behöver inte nödvändigtvis vara på självaste julafton utan se till att samla dina vänner eller kollegor innan jul och kör ett klassiskt paketrace eller Secret Santa.

Sofia Hagberg, Projektledare Digitala Kanaler

Markus Ljungblom, vad har varit årets highlight enligt dig? Berätta om en produktion som varit extra rolig att genomföra under 2023.
– Att åka upp till Kiruna och färdigställa en utställning på Esrange inför invigningen Spaceport Esrange, Europas första satellituppskjutningsplats. Swedish Space Corporation (SSC) gav oss uppdraget att ta fram design och kommunikation till rakethangaren där invigningen skulle äga rum i samband med det första EU-mötet under Sveriges EU-ordförandeskap. Att få jobba storskaligt och se vår design på plats var riktigt kul och något jag tar med mig från det här året.

Om du får göra en framtidsspaning, vad tror du att vi kommer få se mer av inom distribution och sociala medier under 2024?
– Jag ser att AI kommer utvecklas från en kul grej till något som kommer bli en allt mer naturlig del i designprocessen. Saker som tidigare var omöjliga att visualisera är nu möjliga genom AI, och jag tror vi kommer se det i industridesign, konst, mode och animationer. Samtidigt kommer en mottrend där moderna varianter av collage, fragmenterad design organiska former speglar ett behov autenticitet och mänsklighet.

Trenden med rörlig design kommer att hålla i sig. Med Variable fonts skapas möjligheter att få se spännande animerad typografi i olika digitala miljöer. Sedan i print kommer vi också få se en animerad trend där typografi inte bara handlar om att bli läst utan att kännas. Det genom att skapa en känsla av rörelse i formspråket.

Slutligen, vilket är ditt bästa jultips?
– Att spå i tenn. Egentligen ett trevligt nyårstips eftersom det är något du gör på nyårsnatten. Häll smält tenn i vatten och utifrån de slumpmässiga figurer som bildas se vad som kommer att hända under det kommande året. I tolkningarna är det bara fantasin som sätter gränser.

Markus Ljungblom, Design director